ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το ντοκιμαντέρ «Απόδραση από το τείχος της ντροπής» (The great Berlin escapes / Berlin oy l’art de l’evasion) προβάλλεται το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 5 μ.μ. από την ΕΡΤ στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 30 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Είναι μια γαλλο-γερμανο-καναδική συμπαραγωγή (Flair Production, Alpha-Zoulou film, ZDF Arte, France Telévisions, Radio Canada) του 2019, σε σκηνοθεσία Ζαν Μπερζερόν.

Με αποκλειστικά δικαιώματα πρόσβασης σε αρχεία της εποχής, τα οποία αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα, από καταγραφές που έκανε με την κάμερά του κατά μήκος του Τείχους ο Καναδός φωτογράφος Patrice Massenet το 1987, το ντοκιμαντέρ αφηγείται ιστορίες εκπληκτικών αποδράσεων-τις πιο εξωφρενικές ιστορίες σε συνδυασμό με σκηνές επιστημονικής φαντασίας και πλάνα από τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος. Υπογραμμίζει την απίστευτη ευρηματικότητα και το θάρρος όλων αυτών που κέρδισαν την πολυπόθητη ελευθερία τους, περνώντας στην άλλη πλευρά του Τείχους της Ντροπής παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχε επιβάλει το κομμουνιστικό καθεστώς.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να περάσουν στην άλλη του πλευρά. Κάποιοι έσκαψαν λαγούμια, άλλοι πέταξαν με αερόστατα ή μεταμφιέστηκαν, προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στους αγαπημένους τους ή απλώς να ζήσουν ελεύθεροι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση κάποιου που έκρυψε την αρραβωνιαστικιά του σε μια μεγάλη βαλίτσα, που έμοιαζε με δύο μικρές…

 

Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί στις 5 μ.μ.