ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ / ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΜΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

(κείμενο: Anyteart)

Ανοίγει, ξανά, για το κοινό το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MOMA). Από τις 21 Οκτωβρίου οι ορδές των επισκεπτών, γιατί τέτοιες αναμένονται να είναι, θα προσέρχονται για να δουν το αποτέλεσμα της ανακαίνισης, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, του ΜΟΜΑ που ξεκίνησε το 2017 και σταδιακά ολοκληρώθηκε στο διάστημα από τις 15 /5 -20/10/19 οπότε το μουσείο έκλεισε για να ετοιμάσει την επανεκκίνησή του στον 21ο αιώνα.

Αυτός, άλλωστε, ήταν κι ο στόχος της αναμόρφωσης του Μουσείου στην ανατολική και δυτική του πτέρυγα. Ο 21ος αιώνας επιβάλει νέες ρυθμίσεις και τεχνολογίες προκειμένου ένα παγκόσμιο κέντρο τέχνης να δύναται να εκθέτει τις υπάχουσες συλλογές του και να προβάλει την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή απ’ όλο τον κόσμο.

Η μελέτη της επέκτασης και ανακαίνισης του κτιρίου προέβλεπε:

-να αυξηθεί η χωρητικότητα των εκθεσιακών αιθουσών,

-να δοθεί στο Μουσείο η δυνατότητα να παρουσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα σημαντικά έργα της συλλογή του με εκτενέστερο τρόπο και με διεπιστημονικές μεθόδους,

-να προσφέρει στους επισκέπτες μια πιο φιλόξενη και άνετη εμπειρία και να συνδέσει καλύτερα το Μουσείο με αστικό ιστό του Μανχάταν.

Η ολοκληρωμένη ανακαίνιση του ανατολικού τμήματος περιλαμβάνει:

-την αναδιάταξη 15.000 τετραγωνικών ποδιών για τη δημιουργία δύο ευρύχωρων γκαλερί στον τρίτο όροφο που επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία για την εγκατάσταση της συλλογής και των ειδικών εκθέσεων.

-την επέκταση της ιστορικής σκάλας Bauhaus στο επίπεδο του εδάφους για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της πρόσβασης στις αίθουσες του δεύτερου και του τρίτου ορόφου ·

-την προσθήκη ενός νέου καθιστικού στον πρώτο όροφο που βλέπει στον Κήπο Γλυπτικής στο Abby Aldrich Rockefeller και ενός ακόμη μαζί μ’ ένα καφέ μπαρ στον δεύτερο όροφο.

Η νέα δυτική πτέρυγα του Μουσείου είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην επίδειξη της τέχνης: μια σειρά από κατακόρυφες αλληλοσυνδεόμενες αίθουσες, με διαφορετικό ύψος η κάθε μια, θα χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση, με όλα τα μέσα, εικαστικών συνθέσεων και εκφράσεων του καιρού μας. Νέες ισόγειες αίθουσες με πρόσβαση από το δρόμο, δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται, η κάθε μία, για έκθεση έργων και για τον σύγχρονο σχεδιασμό. Ακόμη, ένας νέος, πλήρως εξοπλισμένος, χώρος στούντιο για τα media, τις performances και την προβολή ταινιών, καθώς και ένα αίθριο στον έκτο όροφο με εξωτερική βεράντα που βλέπει στην 53η οδό.

Στην είσοδο του ΜΟΜΑ ένα νέο στέγαστρο έχει προσαρμοστεί και υποδέχεται τους επισκέπτες  προσφέροντας αδιάκοπη θέα μεταξύ 53ης και 54ης οδού. Στο χώρο του ισογείου υπάρχουν τα εκδοτήρια εισιτηρίων και η γκαρνταρόμπα και είναι εξοπλισμένος κατάλληλα για να φιλοξενεί εγκαταστάσεις τέχνης, με ελεύθερη είσοδο, ανοιχτή σε όλους.

Την επέκταση και ανακαίνιση του ΜΟΜΑ σχεδίασε και εκτέλεσε το αρχιτεκτονικό γραφείο  Diller Scofidio + Renfro. Έργο δικό του είναι ο καινούργιος πολιτιστικός πολυχώρος The Shed που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, στη νέα γειτονιά της Νέας Υόρκης, το Hudson Yards.

Το  ΜΟΜΑ άνοιξε το 1939. Από τους χώρους του έχουν περάσει εκατοντάδες εκατομμύρια επισκέπτες ενώ το κτίριο εξελίσσεται κατά περιόδους, σε σχήμα και σε μέγεθος, από τα χέρια των πιο διάσημων αρχιτεκτόνων του κόσμου. Κατά τη δεκαετία του ’50 και του ’60, ο Philip Johnson (1906-2005) ήταν υπεύθυνος για τη μεταμόρφωση του. Δέκα χρόνια αργότερα ο Cesar Pelli (1926-2019) τέθηκε επικεφαλής της επέκτασης. Μια μεγάλη ανακαίνιση, το 2004, από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Yoshio Taniguchi(1937- ) έκανε το χώρο πιο ευρύχωρο. Τώρα, το γραφείο Diller Scofidio + Renfro ετοίμασε το μουσείο για να πορευθεί στον 21ο αιώνα. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο, κατά σειρά, μουσείο σε επισκεψιμότητα στις ΗΠΑ (το 2018, 7,36 εκατομμύρια επισκέφθηκαν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ) έναντι περίπου 3 εκατομμυρίων στο MOMA).

 

Video