ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ BAUHAUS

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

 

Aπό το ανολοκλήρωτο κτίριο-όραμα  για το Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών. Αυτό το έργο απέμεινε από το όραμα του Ιωάννη Δεσποτόπουλου η διαδρομή του οποίου στο χώρο της αρχιτεκτονικής ξεδιπλώνεται στην έκθεση στο Ωδείο Αθηνών όπου παρουσιάζεται ένα μικρό μέρος του πολύτιμου αρχείου του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, το οποίο φυλάσσεται στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Σκίτσα, σχέδια, φωτογραφίες, προπλάσματα, κείμενα αλλά και ηχητικά αποσπάσματα, συνθέτουν ένα μικρό φόρο τιμής στο αποτύπωμα του  σημαντικού Έλληνα αρχιτέκτονα στην πόλη της Αθήνας. Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και το Ινστιτούτο Γκαίτε με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Bauhaus.

Με δύο χρόνια σπουδές στη Βαϊμάρη κατά την εποχή που άκμαζε το Bauhaus, ο Δεσποτόπουλος ήρθε σε επαφή με τις αρχές, τη διδασκαλία και τους ανθρώπους του διάσημου αυτού κινήματος και επηρεάστηκε καθοριστικά στο μετέπειτα έργο του.  Από τους πρώτους Έλληνες αρχιτέκτονες που μίλησαν για την ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής, ο Δεσποτόπουλος κατανόησε το Bauhaus, όχι ως ένα «στυλ», αλλά ως έναν τρόπο σκέψης και δημιουργίας, κάτι που εφάρμοσε στην πρόταση του για το Πνευματικό Κέντρο Αθηνών το 1959 και στο κτήριο του Ωδείου Αθηνών, το μοναδικό κτήριο αυτής της πρότασης που υλοποιήθηκε.

Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της διαδρομής του αρχιτέκτονα και την κοινωνική διάσταση του έργου του.Η επιμέλεια είναι του Λουκά Μπαρτατίλα, αρχιτέκτονα και υποψήφιου διδάκτορα στο Bauhaus-Universität της Βαϊμάρης.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου. Θα μιλήσουν οι:

Dr. Stefanie Peter, Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Goethe-Institut Athen και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ναταλία Μπούρα, Υπεύθυνη Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη

Νίκος Τσούχλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ωδείου Αθηνών

Λουκάς Μπαρτατίλας, Επιμελητής της έκθεσης

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, θα δοθεί συναυλία στο αμφιθέατρο του Πολυχώρου Ω2 από το τμήμα Τζαζ του Ωδείου Αθηνών με τους:

Ραφαήλ Μελετέα,Γιάννη Καραδήμα,Νικηφόρο Μπουρνουσούζη

Η έκθεση θα συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις (ομιλίες, προβολές, περιηγήσεις στο κτίριο, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, παιδαγωγικά εργαστήρια) και από ένα βιβλίο με τα τρία κείμενα του Ι. Δεσποτόπουλου για το Bauhaus. Περισσότερα: https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/ath/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=21635068

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19 Αθήνα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 10/10/2019 – 07/11/2019

Ώρες Λειτουργίας:

Τετάρτες:       16:00 – 20:00
Πέμπτες:       16:00 – 20:00
Παρασκευές: 16:00 – 20:00
Σάββατα:       10:00 – 20:00
Κυριακές:       11:00 – 14:00