ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023 ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

EΛΕΥΣΙΝΑ – Ούτε  λέξη  δεν ακούστηκε για ριζικές επεμβάσεις εξάλειψης της ολικής καταστροφή του περιβάλλοντος της Ελευσίνας και  της υποβάθμισής της, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σήμερα, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, θεατρικός σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός για την πόλη που το 2023 θα μοιραστεί τον τίτλο της Πολιτιστικήςς Πρωτεύουσας της Ευρώπης με το Βέσπρεμ (Ουγγαρία) και την Τιμισοάρα (Ρουμανία).

Αντίθετα, άφθονες γενικότητες για στόχους, άξονες ακόμα και δεξαμενές – με τη μεταφορική έννοια πάντα- διάνθισαν το λόγο, τον δικο του και των παρισταμένων χωρίς να δώσουν την παραμικρή σαφή απάντηση ακόμα και για τις άλυτες εκκρεμότητες  (π.χ. οργανόγραμμα υποδομών) έτσι ώστε να υπάρξει αυτή η “νέα εποχή για την Ελευσίνα”  και  να επιτευχθεί “η  μετάβασή της σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με επίκεντρο τον πολιτισμό».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής  Μιχαήλ Μαρμαρινός οραματίζεται  τις εκδηλώσεις του προγράμματος 2023 Elevsis ως ένα μέσο «ανάδειξης και αποκάλυψης του εν δυνάμει εαυτού της πόλης». Θεωρεί την Ελευσίνα “ως «άτυπο, ωμό» μουσείο, στον ιστό του οποίου συναντιούνται ίχνη της αρχαιότητας, σύγχρονες ιστορίες μετακίνησης πληθυσμών και ξενιτιάς, η βιομηχανική ανάπτυξη, ο συνδικαλισμός κι η ανεργία, μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα κι η σχέση με τη θάλασσα.”

Το μόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί “είδηση”στη γενικότερη φλυαρία των στόχων είναι το νέο, διεθνές αυτή τη φορά, κάλεσμα υποβολής προτάσεων που ανακοίνωσε η διοργανωτική ομάδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας. Τα προτεινόμενα έργα ή δράσεις που θα υποβληθούν στο διάστημα 11 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου 2021 μπορούν να αναφέρονται σε ένα ή περισσότερα θέματα του προγράμματος 2023 Elevsis «Μυστήρια Μετάβασης: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη, Περιβάλλον. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από τη Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των στρατηγικών στόχων, του καλλιτεχνικού οράματος και των θεματικών της διοργάνωσης- διευκρίνησαν οι διοργανωτές.

Παρόντες στην επικοινωνία με τον Τύπο ήταν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος της πόλης Αργύρης Οικονόμου και η πρόεδρος του Δ.Σ., Δέσποινα Γερουλάνου