ΑΝΤΙΣΗΜIΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ DOCUMENTA 15

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 8/5/22

Μαυρισμένοι στύλοι με ένα μήνυμα: το Μουσείο Fridericianum στο Κάσελ παρουσιάζει τα κύρια θέματα της έκθεσης Documenta 15 με μια εικαστική εκδήλωση του ρουμάνου καλλιτέχνη Dan Perjovschi ο οποίος έβαψε μαύρους τους πυλώνες στην κύρια είσοδο του μουσείου και έγραψε λευκά σύμβολα και πινακίδες  θέματα όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη και η βιωσιμότητα.

Το έργο τέχνης αποτελεί ήδη μέρος μιας συνεισφοράς του καλλιτέχνη, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Documenta 15. «Υποτίθεται ότι μοιάζει με πίνακα κιμωλίας στο σχολείο», είπε ο 60χρονος δημιουργός. Η ιδέα με τα πάνελ βασίζεται σε εργαστήρια και σεμινάρια κατάρτισης που θέλει να προσφέρει το Fridericianum. Κάθε πυλώνας αντιπροσωπεύει αρχές όπως η γενναιοδωρία ή η ανεξαρτησία. Στην εγκατάστασή του ο καλλιτέχνης καταπιάνεται με την επικαιρότητα και τα κοινωνικά φαινόμενα. Η Documenta θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις στον κόσμο για τη σύγχρονη τέχνη. Η 15η έκδοση θα γίνει από τις 18 Ιουνίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022, στο Κάσελ, στη Γερμανία.

Καταγγελίες περί αντισημιτισμού

Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση αυτή εμφανίστηκε στην είσοδο του μουσείου Fridericianum, δύο ημέρες μετά τη αναγγελία ματαίωσης των εκδηλώσεων – συνομιλιών που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, Κυριακή 8 Μαϊου, στον ίδιο χώρο με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις καταγγελίες περί αντισημiτισμού που είχαν διατυπωθεί κατά της Documenta 15 από τις αρχές του χρόνου. Τότε, μια συμμαχία είχε κατηγορήσει την ομάδα επιμελητών Ruangrupa ότι συμπεριέλαβε στην έκθεση αντισημιτικές οργανώσεις που υποστήριζαν το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Η Ruangrupa, η Documenta και το Mουσείο Fridericianum απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ενώ το εποπτικό συμβούλιο της Documenta και η υπουργός Πολιτισμού Claudia Roth (Πράσινοι) στήριξαν τους δημιουργούς της παγκόσμιας έκθεσης τέχνης.

Παράλληλα, οι διοργανωτές τόνισαν ότι απορρίπτουν κάθε παρέμβαση στην καλλιτεχνική ελευθερία αλλά θέλουν να συνεχιστεί η συζήτηση και για το σκοπό αυτό ανακοίνωσαν ένα φόρουμ εμπειρογνωμόνων για να τεθεί «το βασικό δικαίωμα της καλλιτεχνικής ελευθερίας ενόψει του αυξανόμενου ρατσισμού και του αντισημιτισμού και της αύξησης της ισλαμοφοβίας». Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα (8/5). Tελικά ακυρώθηκε επειδή το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία επέκρινε την Documenta, για τις επιλογές της. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Josef Schuster, με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού Claudia Roth επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η Documenta αντιμετώπισε το θέμα του αντισημιτισμού και παραπονέθηκε, μεταξύ άλλων, για την κατάληψη των φόρουμ επισημαίνοντας ότι στη διοργάνωση δεν συμπεριλαμβάνεται η εβραϊκή κοινότητα. Η αδημοσίευτη επιστολή είναι διαθέσιμη από το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου (dpa) στο Βερολίνο.

Μετά απ’ αυτό η Documenta και το Μουσείο Fridericianum αποφάσισαν σε συνεννόηση με διάφορους συμμετέχοντες, να αναστείλουν τις εκδηλώσεις και ν’ αφήσουν την έκθεση να ξεκινήσει, να μιλήσει μόνη της, για ν’ ακολουθήσει μετά η συζήτηση. Διότι  όπως επισήμαναν  «αυτή τη στιγμή, ο στόχος που ήθελε να πετύχει η Documenta με τη σειρά συνομιλιών, δηλαδή να ανοίξει διάλογο πολλαπλών προοπτικών πέρα ​​από τα θεσμικά πλαίσια εν όψει της Documenta 15, φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί».

Σύμφωνα με τη δική της δήλωση, η υπουργός Πολιτισμού Claudia Roth θέλει τώρα να θέσει το θέμα σε νέα βάση και να επιδιώξει ξανά διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους. “Εάν χρειαστεί, θα τους φέρω σε διάλογο μεταξύ τους», είπε η πολιτικός των Πρασίνων σε δήλωσή της, την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «η ακύρωση της σειράς συνομιλιών καθιστά σαφή την ανάγκη μιας νέας βάσης εμπιστοσύνης» αλλά και ότι «ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να έχει θέση στην κοινωνία μας, πουθενά, ούτε καν στη Documenta..Χρειαζόμαστε μια ανοιχτή και ισορροπημένη διεθνή συζήτηση που αντανακλά και περιλαμβάνει διαφορετικές θέσεις »-κατέληξε.

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της έκθεσης, ο δήμαρχος του Κάσελ, Christian Geselle (SPD), σχολίασε  ως καλλιτεχνική ελευθερία της Documenta την απόφαση να ανασταλεί προς το παρόν η προγραμματισμένη σειρά εκδηλώσεων και να αναπτυχθεί μια διαφορετική βάση για συζητήσεις.

Η Documenta, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, θεωρείται η σημαντικότερη παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης, παράλληλα, με την Μπιενάλε της Βενετίας.