ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Επίθεση -προειδοποίηση έγινε την Παρασκευή(7/1/21) το πρωί,  στο Μουσείο Εβραϊκής Κληρονομιάς, στο Battery Park City στο Μανχάταν. Στην είσοδο του κτιρίου βρέθηκε δεμένη μια ομοσπονδιακή σημαία των ΗΠΑ. Το περιστατικό συνέβη δυο ημέρες μετά μετά την βίαιη κατάληψη του Καπιτωλίου των ΗΠΑ  από τους υποστηρικτές του Τραμπ, την περασμένη Τετάρτη.

Το  φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς εδώ και χρόνια, αντισημιτικοί και ρατσιστικοί κύκλοι άνθισαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή, προφανώς, έχουν ενθαρυνθεί από τον πρόεδρο της χώρας – αναφέρεται σε δημοσίευμα του Observer, όπου επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα κατά το 2019, οι αμερικανοί εβραίοι υπήρξαν στόχοι των περισσότερων αντισημιτικών περιστατικών από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, τα τελευταία 40 χρόνια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gothamist, τόσο η πολιτεία της Νέας Υόρκης όσο και το τμήμα ντεντέκτιβ της NYPD ερευνούν το περιστατικό. «Πρόκειται για μια τρομερή επίθεση εναντίον της κοινότητάς μας και του θεσμού μας που πρέπει να αντιμετωπιστεί ταχύτατα και αποφασιστικά με την επιβολή του νόμου», δήλωσε ο Τζακ Κλίγκερ, πρόεδρος του μουσείου. Η σημαία της Ομοσπονδίας είναι ένα ισχυρό σύμβολο της λευκής υπεροχής, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα. Αυτό το μίσος έχει φτάσει στο κατώφλι μας, μόλις λίγα βήματα μακριά από ένα βαγόνι τραίνου που μεταφέρει κάποτε Εβραίους στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς. Αυτές οι φρικτές πράξεις του εντυπωσιακού αντισημιτισμού πρέπει να σταματήσουν τώρα ».

Σε ανακοίνωσή του το Μουσείο Μνημείων Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ουάσινγκτον  D.C., σχολιάζει το περιστατικό και αναφέρει: «Από το 1979, οι επιζώντες, οι απελευθερωτές του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συγκεντρώνονται στο Καπιτώλιο κατά τις Ημέρες Μνήμης για να τιμήσουν τόσο τα έξι εκατομμύρια ευρωπαίους εβραίους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα όσο και το θάρρος των αμερικανών στρατιωτών που θυσιάστηκαν για να νικήσουν τον Ναζισμό…Ότι αυτός ο ιερός χώρος βεβηλώθηκε, μεταξύ άλλων, από ορισμένα άτομα που έδειχναν νεοναζιστικά, αντισημιτικά και ρατσιστικά σύμβολα, πολλά από τα οποία δόξαζαν το Ολοκαύτωμα, αποτελεί προσβολή για όλους όσοι λατρεύουν τη δημοκρατία και εκείνους που εργάζονται για να την προστατεύσουν και να προωθήσουν την ελευθερία και αξιοπρέπεια όλων των ατόμων. ”

Να θυμίσουμε ότι η ομοσπονδιακή σημαία των ΗΠΑ πρωτοεμφανίστηκε στον Εμφύλιο Πόλεμο (1861-65) των Βορείων με τους Νότιους  και χρησιμοποιήθηκε από στρατεύματα του Νότου. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως σύμβολο του αμερικανικού Νότου. Έχει χρησιμοποιηθεί και από την Κουκ Κλουξ Κλαν ως σύμβολο ρατσισμού κατά των μαύρων όπως επίσης, κατά κόρον, από νεοναζιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ αλλά και από σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ.