ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΙΡΙΝΑ ΑΝΤΟΝΟΒΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

MΟΣΧΑ – Αντίο στην Ιρίνα Αντόνοβα, τη μεγάλη μουσειολόγο, τη διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν επί 52 χρόνια(1961-2013), τη γυναίκα που έφερε τη Μόνα Λίζα στη Σοβιετική Ένωση για πρώτη φορά. Η Ιρίνα Αντόνοβα πέθανε, χτες, σε ηλικία 98 ετών μετά από επιπλοκές λόγω του Κόβιντ-19.

Η Αντόνοβα υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα, διεθνούς κύρους, κορυφαία εμπειρογνώμων της Ιταλικής Αναγέννησης και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, παγκοσμίως. Χάρη σε αυτήν το 1974 τα έργα του Leonardo da Vinci εκτέθηκαν για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Mona Lisa . Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση στην οποία το Μουσείο Πούσκιν παρουσίασε εκθέσεις ευρωπαϊκής τέχνης: με δική της πρωτοβουλία, το 1981 έγινε η έκθεση “Μόσχα-Παρίσι 1900-1930”, το 1996 η έκθεση “Μόσχα-Βερολίνο 1900-1950”, ενώ την ίδια χρονιά “Οι Θησαυροί της Τροίας από τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν” και το 2010 η έκθεση αφιερωμένη στον Πικάσο.

Η Αντόνοβα εργάστηκε σκληρά για την επέκταση του μουσείου Πούσκιν. Το 2013 έγινε πρόεδρος του μουσείου και επίτιμο μέλος του ICOM – Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων. Μεταξύ των κορυφαίων εμπειρογνωμόνων της Ιταλικής Αναγέννησης, της απονεμήθηκε επίσης το Τάγμα Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας

Ο διευθυντής  των Γκαλερί Uffizi  Eike Schmidt την χαρακτήρισε «μία από τις μεγαλύτερες και πιο σεβαστές μουσειολόγους ολόκληρου του 20ού αιώνα και των πρώτων δεκαετιών του αιώνα μας, μια παγκοσμίου φήμης λόγια και ειδική όχι μόνο στη σύγχρονη τέχνη, αλλά και στην ιταλική Αναγέννηση, την οποία αγαπούσε τόσο πολύ ». «Μια γυναίκα με εξαιρετικό πολιτισμό, κοσμοπολίτικη και ανεξάντλητη ενέργεια και επιμονή, ακόμη και τα τελευταία χρόνια, η Αντόνοβα έχει οικοδομήσει το παγκοσμίου φήμης Μουσείο Πούσκιν το οποίο διηύθυνε και προήδρευσε, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της Ρωσίας και της πόλης της με υποδειγματικό πατριωτισμό.”

 

Στις φωτογραφίες η Ιρίνα Αντόνοβα με τον Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, τον Μάρκ Σαντάλ, τοον Βλαντιμήρ Πούτιν και τον Τζέρεμι Άιρον όταν επισκέφτηκε τη Μόσχα.