ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΛΥΠΤΗ ΤΑΚΙS

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες του διεθνή χώρου, ο Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης), πέθανε τα ξημερώματα, σε ηλικία 94 ετών. Τον τελευταίο χρόνο ταλαιπωρήθηκε αρκετά με διάφορα προβλήματα. Πέθανε στο σπίτι του, στο Γεροβουνό, στην Πάρνηθα, όπου βρίσκεται στο Κ.Ε.Τ.Ε  (Κέντρο Έρευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες) που ο ίδιος δημιούργησε.

Ο Takis γεννήθηκε στην Αθήνα στις  29 Οκτωβρίου 1925. Θεωρείται ότι ήταν ένας από τους  κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης στην οποία υπήρξε πρωτοπόρος, εξαιτίας των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποίησε και των ιδεών που μετέδωσε.

Ήταν το  έκτο παιδί μιας 7μελούς οικογένειας. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων της οικογενειακής εστίας, ο Takis μαζί με τα αδέλφια του δοκιμάστηκε σκληρά από τη φτώχεια. Έκανε διάφορες δουλειές και παράλληλα ασχολιόταν με την Τέχνη, τη μεγάλη του αγάπη. Αυτοδίδακτος, ανανέωσε τη γλυπτική και εφήρμοσε στη δουλειά του τη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων: το φως, την κίνηση σε κάθε της μορφή -μηχανική, ηλεκτρομηχανική, θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική.

Τα έργα του κατέχουν σήμερα όλες τις υψηλές θέσεις της σύγχρονης τέχνης. Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ο καλλιτέχνης ανέπτυξε έναν κόσμο με σπείρες, σφαίρες και κεραίες, με παρουσιάσεις και σκηνοθεσίες, από τη Νέα Υόρκη στο Ανόβερο – από το Kassel στο Saint-Paul-de-Vence – από την Πύλη του Αδριανού, στην Αθήνα, στην έδρα της UNESCO – από το θέατρο της Επιδαύρου στο La Défence.

Ο γλύπτης ΤΑΚΙS, το 1964 «έστησε» στο Γεροβουνό, στους πρόποδες της Πάρνηθας, το Κέντρο Ερευνων για τις Τέχνες και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.). Πρόκειται για ένα σημείο ξεχωριστής γεωγραφικής θέσης γι’ αυτό και στο παρελθόν ονομαζόταν Ιερό Βουνό. Βρίσκεται  πάνω σε ένα  λόφο, σε ύψος 175 μέτρα, 19 μέτρα ψηλότερος από αυτόν της Ακρόπολης. Το Κ.Ε.Τ.Ε. πήρε τη νομική του μορφή το 1986 και επίσημα εγκαινιάσθηκε  το 1993.

Αυτήν την εποχή παρουσιάζεται μεγάλη έκθεση του Έλληνα γλύπτη στην Tate Modern, στο Λονδίνο.

Video