ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ 200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ Η TATE ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Πρώτη διαδήλωση, έξω από την Tate Modern στο Λονδίνο που άνοιξε για πρώτη φορά, χτες(27/7/20),  για το κοινό, μετά από τέσσερις μήνες αναστολής λειτουργίας λόγω του κορωνοϊού. Εργαζόμενοι στα μουσεία της διαδήλωσαν ενάντια στο σχέδιο του μεγάλου μουσείου σύγχρονης τέχνης να μειώσει περίπου 200 θέσεις εργασίας από το λιανικό εμπόριο, το εκδοτικό τμήμα, έως τις υπηρεσίες τροφοδοσίας.

Η Tate, η οποία, αρχικά, επαινέθηκε ευρέως για το καλό παράδειγμα που έδωσε στην αρχή της κρίσης του κοροναϊού, πληρώνοντας όλους τους εργαζόμενους  μέχρι τα τέλη Απριλίου, σχεδιάζει τώρα να μειώσει τις θέσεις εργασίας. Συνδικαλιστές και οι διαδηλωτές του Black Lives Matter ισχυρίζονται ότι θα πλήξουν αριθμητικά το προσωπικό των Μαύρων και των εθνοτικών μειονοτήτων ενώ, αντίθετα, εκπρόσωποι από την πλευρά του μουσείου δηλώνουν οι προγραμματισμένες απολύσεις θα «επηρεάσουν όλα τα επίπεδα προσωπικού».


“Dear art lovers, if you ever saw us working in Tate shops, if you ever talked to us and felt looked after, if you ever felt we love art, just like you do, please help us keep our jobs. SHAME THE @TATE BY GIVING US YOUR SUPPORT.”
Protest Monday 27July#TateNotGreat #AgiTatepic.twitter.com/5bQeGzu8qR

— PCS Culture Group (@PCSCultureGroup) July 24, 2020


Με στόχο τις λιγότερες, κατά το δυνατόν, απώλειες ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου, η ένωση PCS, ζήτησε από την Tate να επενδύσει το 10% της αναμενόμενης κρατικής ενίσχυσης, ύψους 7 εκατομμυρίων £ (9 εκατομμύρια δολάρια), για να σώσει αυτές τις θέσεις εργασίας. «Αυτό θα ήταν μια καλή αρχή για να δείξουμε ότι ο Μαύρος ζει, και οι Μαύροι και οι μειονοτικοί εθνοτικοί εργαζόμενοι, έχουν πραγματικά σημασία για την Tate», ανέφερε. H ένωση δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμα και μακράς διαρκείας, που θα αποφασιστούν  και ελπίζει- όπως αναφέρει – ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να τραβήξουν την προσοχή και να αποτρέψουν τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας στην Tate αλλά και σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα όπως, για παράδειγμα, το Southbank Center, το οποίο φιλοξενεί την Hayward Gallery του Λονδίνου, όπου υπάρχουν προγραμματισμένες, περίπου 400 περικοπές θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά της η εργοδοσίας αναφέρει ότι το μουσείο έχει ήδη διαθέσει 5 εκατομμύρια £ (6,4 εκατομμύρια $) από τα αποθεματικά του για να υποστηρίξει τον εμπορικό κλάδο και ότι το ποσόν, που δεν έχει ακόμη καθοριστεί ότι θα λάβει από την κυβέρνηση, «θα χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων από τις πωλήσεις εισιτηρίων. Επιπλέον οι διευθυντές, Hamish Anderson και Carmel Allen, σε κοινή δήλωσή τους πληροφορούν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημη απόφαση για απολύσεις και ότι διαβουλεύονται με το προσωπικό και εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους.