ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΡΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΑΣΟ ΤΑΝΟΥΛΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Επιστημονική προσέγγιση και κριτική στο έργο της διάστρωσης των νέων διαδρόμων για τη διακίνηση των επισκεπτών στο βράχο της Ακρόπολης επιχειρεί ο Δρ. Τάσος Τανούλας, Αρχιτέκτων ΜΑ, με επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα lifo.gr  Ο  κ. Τανούλας συνεργάστηκε  επί 40 χρόνια με την ΕΣΜΑ/ΥΣΜΑ (1977-2010) ως προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2010), επιβλέπων της αναστήλωσης στην νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016) και ως βοηθός του Γιάννη Τραυλού, από το 1977 στο έργο που του είχε ανατεθεί από την Επιτροπή Συντηρήσεως των Μνημείων Ακροπόλεως, για τη διακίνηση των επισκεπτών στην Ακρόπολη, την προστασία του βράχου και των αρχαίων στις περιοχές αυτές και την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των εργοταξίων που είχαν στηθεί για τα αναστηλωτικά έργα.

Ο κ.Τανούλας περιγράφει το υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την πρώτη επίστρωση με τσιμέντο  σε σημεία του βράχου καθώς και την ανάπτυξη του έργου ανάμεσα στα βράχια και τα διάσπαρτα μάρμαρα με κριτήριο την “ελάχιστη, κατά το δυνατόν, υλική και αισθητική παρέμβαση στο περιβάλλον.” Αναφερόμενος στη νέα επίστρωση ο κ. Τανούλας επισημαίνει ότι “οι διαστρώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ακρόπολη δεν έχουν τίποτε κοινό με την επέμβαση που συνέλαβε και παρέδωσε ο Τραυλός και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι :

-η νέα εγκατάσταση είναι από σκυρόδεμα οπλισμένο με μεταλλικό πλέγμα, η αφαίρεση του οποίου στο μέλλον θα επιβάλει την χρήση μηχανικών μέσων και, στην πράξη, θα προκληθεί τραυματισμός του βράχου.

– Η έκταση και ο όγκος της κατασκευής είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα, η δε γεωμετρική διαμόρφωση με ευθειογενή περιγράμματα και καθαρές πρισματικές ακμές είναι απολύτως ξένη με το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων.

Το κυριότερο όμως είναι οι πρατηρήσεις του και οι φόβοι που διατυπώνει  σχετικά με τη συμπεριφορά της νέας κατασκευής στην περίπτωση της καταρρακτώδους βροχής. Αναφέρει συγκεκριμένα: Θα υπάρξουν, φοβούμαι, και πρακτικά προβλήματα που θα προστεθούν στα προαναφερθέντα, δηλαδή τα σχετικά με την ύπαρξη οπλισμού στο σκυρόδεμα. “Τί θα γίνει, για παράδειγμα, με τα νερά της βροχής που θα πέφτουν σε μια τεράστια επίπεδη υδατοστεγή επιφάνεια, καθώς θα έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκτεθειμένες επιφάνειες του βράχου και τα καρστικά κενά που «καταπίνουν» τα νερά για να καταλήξουν στις υπώρειες; Τί θα γίνει με την αντηλιά και την θερμοσυσσώρευση στις νέες κατασκευές; “

Ως προς το επιχείρημα της λύσης των προβλημάτων της επισκεψιμότητας, αντιπροτείνει τη λύση του ελέγχου ροής των επισκεπτών, την οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου με επιλεγμένες διαδρομές και στάσεις, συνοδευόμενες με κατάλληλη σήμανση, καθώς και μια υποδομή για την εποικοδομητική ενημέρωση των επισκεπτών.

Δείτε την επιστολή εδώ