ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η Ρωσία θα βοηθήσει τη Συρία να κατασκευάσει ένα αντίγραφο της Αγίας Σοφίας που θα λειτουργεί ως Ορθόδοξος καθεδρικός ναός αφού η Τουρκία μετέτρεψε το εμβληματικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Moscow Times, ο συντηρητικός νομοθέτης Βιτάλι Μιλόνοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti στις αρχές του μήνα ότι “η Ρωσία θα  χρηματοδοτήσει τη μικρογραφία της Αγίας Σοφίας στη δυτική συριακή επαρχία Χαμά για να δείξει τη σημασία του “ειρηνικού διαλόγου” μεταξύ των θρησκειών. Η Συρία, -είπε- σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι μια χώρα που δείχνει σαφώς την πιθανότητα ειρηνικού και θετικού διαθρησκευτικού διαλόγου. Ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα μεταφέρει ποτέ έναν καθεδρικό ναό από το ένα δόγμα στο άλλο».

Οι προετοιμασίες για την κατασκευή της στην πόλη Al-Suqaylabiyah της επαρχίας Χαμά θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, ανέφερε την Τρίτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Modon. Σύμφωνα με πληροφορίες, -αναφέρεται στο δημοσίευμα – το έργο είναι  πνευματικό τέκνο του αρχηγού της πολιτοφυλακής υπέρ του καθεστώτος Nabeul Al-Abdullah. Ο Αμπντουλάχ παρουσίασε τα σχέδιά του στον ρωσικό στρατό αφού έλαβε έγκριση από τον μητροπολίτη επίσκοπο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Χαμά, ανέφερε το Al Modon.

Ωστόσο, συριακοί ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο πρακτορείο οτι η υποστήριξη της Μόσχας αποτελεί μέρος των προσπαθειών της για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική παρέμβασή της στη Συρία, επισημαίνοντας τους δεσμούς μεταξύ του ορθόδοξου χριστιανικού πληθυσμού της χώρας που έχει υποστεί πόλεμο και της Ρωσίας. Η Ρωσία, ένας ένθερμος σύμμαχος του Άσαντ, εμπλέκεται στη σύγκρουση της Συρίας από το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθεσία του νέου καθεδρικού ναού βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στη Χαμά.

Πηγή: Moscow Times