ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ “ΟΙ ΑΛΛΟΙ” !!!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

της Ελένης Γαλάνη

Tί είπε η υπουργός Πολιτισμού  κ. Μενδώνη ότι κάνει «εδώ και πολλά χρόνια το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο;» Οτι μπορεί «να ανταγωνιστεί με τις δραστηριότητές του τα άλλα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού»; (*)Ποιές είναι αυτές οι δραστηριότητες που θεωρεί ισοδύναμες με των άλλων; Να τις βάλουμε κάτω, να τις δούμε; Καταγράφονται, άλλωστε, με ιδιαίτερη έπαρση, σε σημερινό Δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού –Αθλητισμού, το οποίο φέρει τον τίτλο «Απολογισμός τουΕΑΜ 2019 και προγραματισμός 2020.»

Πότε έγιναν όλα αυτά; Χτες. Στη διάρκεια μιας κοπής πίτας για την Καλή Χρονιά στο  ΕΑΜ η κυρία υπουργός αφού έπλεξε, για πολλοστή φορά, το εγκώμιο του πρωθυπουργού για τον οποίο δεν κρύβει τον άκρατο θαυμασμό της για τις ιδέες του περί τα πολιτιστικά, αναφέρθηκε, ξανά, στα σχέδια της υπόγειας επέκτασης του ΕΑΜ και τα οράματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το μουσείο : «Θέλουμε –είπε- να αντανακλά την Τέχνη, την ποιότητα, τις αξίες, τις μεγάλες ιδέες που δημιουργήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα και μεταλαμπαδεύτηκαν στον Δυτικό κόσμο. Όλα αυτά θέλουμε να εκπέμψει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με πρότυπο τρόπο για τον επισκέπτη  και για τους εργαζόμενους. Πιστεύω ότι το 2020  αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται και να τα κατανοούν όλοι».

Εκείνο, όμως, που ήδη φαίνεται, είναι  η αδυναμία της να κατανοήσει η ίδια και να το μάθει και στους άλλους –τους δικούς της- ότι όταν οι “άλλοι”, του “εξωτερικού”, λένε – πρόγραμμα, εννοούν:

–       τίτλο της έκθεσης, χρονική διάρκεια (έναρξη-λήξη), εκπαιδευτικά προγράμματα με ημερομηνίες και ώρες, αναλυτικά για κάθε ηλικία, έκδοση καταλόγου,  όνομα ή ονόματα χορηγών (απαραίτητα προϋπόθεση για να στηθεί η έκθεση), ονομαστική επιμέλεια της έκθεσης, παραγωγή αναμνηστικών.

–       Όταν λένε πρόγραμμα δεν εννοούν δύο εκθέσεις το  χρόνο. Ήδη, τα προγράμματα του 2020, των «άλλων» που από το φθινόπωρο άρχισαν, σταδιακά, να ανακοινώνονται, λεπτομερώς, περιλαμβάνουν εκθέσεις για όλο το χρόνο με πλήρη στοιχεία.Μέχρι και τα press kit είναι on line και τα λινκ για τις φωτογραφίες ενημερωμένα για το κάθε θέμα.

–       Book now προτρέπουν το κοινό και μάλιστα με εκπτωτικές προσφορές αν κλείσουν τώρα εισιτήριο για τον …Οκτώβριο του 2020.

Εδώ, λοιπόν, «στη χώρα των μεγάλων Αξιών που μεταλαμπαδεύτηκαν στον Δυτικό κόσμο» η υπουργός Πολιτισμού εμφανίζεται, το φθινόπωρο του 2019, σε επίσημη τελετή και ανακοινώνει επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, με εκδηλώσεις-εκθέσεις που δεν έχουν κανένα από τα παραπάνω συγκεκριμένα στοιχεία. Το ίδιο συμβαίνει και στο Δελτίο Τύπου, όπου συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν. Έχουμε μόνο τον τίτλο της έκθεσης «Δι΄αυτά πολεμήσαμεν…Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» και την υπουργό να δηλώνει ότι θα «έχουμε τη χαρά να την εγκαινιάσουμε στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου» (sic) Και το ημερολόγιο σήμερα γράφει 15 Ιανουαρίου…

Ημερομηνίες δεν έχουμε και για τις «αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που θα ταξιδέψουν τη χρονιά αυτή στο Πεκίνο για να παρουσιασθούν στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας με το οποίο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας. 

Τέλος, για τους “άλλους” μια αύξηση της τάξης του 27,71% στον αριθμό των επισκεπτών του σε διάστημα πενταετίας όπως η δική μας περίπτωση το 2015-2019, κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μέλλον θα διέγραφε. Μάλλον με παραίτηση της διεύθυνσης θα ισοδυναμούσε.

 

(*) αυτός ο τοπικός προσδιορισμός («τα άλλα του εξωτερικού») αποτελεί, προφανώς, δείγμα της πολιτικής εξωστρέφειας της κυβέρνησης που εκπροσωπεί – όπως λέμε δηλαδή: Εμείς και οι άλλοι!