ΑΝΟΙΞΕ Η ΣΥΛΛΟΓΗ FRICK ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -Ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα από την αρχή της πανδημίας είναι τα εγκαίνια, απόψε, (18 Μαρτίου) της “Frick Madison” στο κομψό Upper East Side της Νέας Υόρκης όπου θα φιλοξενείται μέχρι το 2023 η περίφημη συλλογή Frick.

Τα αιώνια έργα καλλιτεχνών όπως Ρέμπραντ, Τιτσιάνο, Γκόγια, Βερμέρ, που συνήθως εκτίθονταν σε μια βίλα ακριβώς απέναντι από το Central Park της Νέας Υόρκης – ανάμεσα σε τοίχους με ξύλινη επένδυση, βιβλιοθήκες και αυλές με σιντριβάνια έχουν μεταφερθεί πλέον, προσωρινά στο νέο σπίτι της Frick Collection που απέχει μεν μόνο λίγα τετράγωνα από το αρχικό αλλά η αντίθεση στην κατασκευή δεν θα μπορούσε να είναι οξύτερη: Το κτίριο, όπου η προσωρινή στέγη της συλλογής Frick, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Marcel Breuer (1902-1981), με άφθονο σκυρόδερμα, γρανίτη και τραπεζοειδή παράθυρα στις δύο προσόψεις του.

Το κτίριο Breuer ολοκληρώθηκε το 1966,και έως το 2014 φιλοξένησε το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney. Στη συνέχεια υπήρξε υποκατάστημα του Μητροπολιτικού Μουσείου (Met Breuer) και παρουσίαζε εκθέσεις μοντέρνας τέχνη έως ότου η συντήρησή κρίθηκε πολύ ακριβή και το Met ανέστιελε αυτή τη δραστηριότητα. Η Frick Collection, από την άλλη πλευρά, θέλησε να επεκτείνει και να ανακαινίσει το δικό της κτίριο – μια βίλα που χτίστηκε από τον μεγιστάνα του χάλυβα Henry Clay Frick (1849-1919) στις αρχές του 20ού αιώνα, η οποία, συμπεριλαμβανομένου του κήπου, καταλαμβάνει σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Ήρθε, λοιπόν, στο κτίριο Breuer, και το επονομαζόμενο τώρα “Frick Madison” όπου και θα παραμείνει μέχρι το 2023 έως ότου ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες το αρχικού κτιρίου.