ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΚΑΒΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

O αρχαιολογικός χώρος του Καβειρίου, στη Λήμνο, εγκαινιάστηκε το Σάββατο, από την υπουργό Πολιτισμού k. Λίνα Μενδώνη και τους τοπικούς επιστημονικός και πολιτειακούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Αιγαίου.

Το Καβείριο της Λήμνου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαίστειας, της αρχαίας πόλης της Λήμνου στην οποία και ανήκε διοικητικά. Πρόκειται για τον αρχαιότερο και έναν από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους όπου τελούνταν τα απόκρυφα Καβείρια Μυστήρια κατά την αρχαιότητα. Είναι ένας χώρο ανοιχτό στους μυημένους όπως φανερώνει το ψηλό τείχος, ορατό και σήμερα, από την κορυφογραμμή του λόφου που έκρυβε το Καβείριο από το υπόλοιπο νησί.

Στο Καβείριο έχουν οριοθετηθεί τρία ιερά της αρχαιότητας. Το παλαιότερο της αρχαϊκής εποχής, χρονολογείται τον 7ο π.Χ. αιώνα. Ακολουθεί το Καβείριο των ελληνιστικών χρόνων και το τελευταίο, των ύστερων ρωμαϊκών, που λέγεται και «βασιλική» και είναι χτισμένο πάνω στο αρχαϊκό. Η περιοχή ανασκάφηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας το 1937-39, αλλά έρευνες στο σημείο βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη.

«Το νησί παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, ιστορικό και γεωπολιτικό, όχι μόνον για τον αρχαίο άνθρωπο, αλλά και σήμερα» ανέφερε στην ομιλία της κατά τα εγκαίνια η κ. Λίνα Μενδώνη. «Δεν είναι τυχαίο ότι η Λήμνος βρίσκεται πάνω στον πλου από τον Ελλήσποντο προς τον νότο. Η Λήμνος, η Λέσβος, η Σκύρος, δηλαδή η Πολιόχνη, η Θερμή και το Παλαμάρι, είναι οι τρεις μεγάλοι οικισμοί της πρώιμης εποχής του Χαλκού. Μιλάμε δηλαδή για δύο, τρεις χιλιετίες π.Χ. στις οποίες  αναπτύσσεται ένας εξαιρετικά μεγάλος πολιτισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Λήμνο τα πολύ πρόσφατα  ευρήματα της ανασκαφής του Α.Π.Θ, τεκμαίρουν την ανθρώπινη παρουσία στο 10.000 π.Χ. Στη Λήμνο, υπάρχουν τα παλαιότερα ευρήματα που έχουμε στον ελλαδικό χώρο.»

Τα Καβείρια Μυστήρια ήταν θρησκευτικές τελετές προς τιμή των Καβείρων, απογόνων του Ηφαίστου. Θεωρούνται από τις πιο σπουδαίες απόκρυφες τελετές της αρχαίας θρησκείας και τελούνταν μια φορά το χρόνο. Η μύηση ήταν ελεύθερη για όλους, ελεύθερους και δούλους και γινόταν οποιαδήποτε στιγμή. Κατά την τελετή υπήρχαν θυσίες ζώων στους θεούς, σπονδές και αφιερώματα, ενώ σπουδαιότερη θεωρείται η γιορτή της πορφυρίας – τελετή μίμησης της ανακάλυψης της φωτιάς, που σύμφωνα με το μύθο έγινε στην ίδια τη Λήμνο και που έμοιαζε πολύ με την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας.