ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Γλυπτά και πίνακες, 180 συνολικά έργα και αντικείμενα τέχνης εκτίθενται προς το παρόν στο Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή που θα υποδεχτούμε στην Αθήνα, στις 2 Οκτωβρίου. Είναι το μουσείο που θα μας παρουσιάσει την άγνωστη μέχρι τώρα, εξ ου και  πολυαναμενόμενη συλλογή 19ου και 20ού αιώνα, με τα εμβληματικά έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, Στο μουσείο θα εκτίθενται κατά περιόδους και άλλα, επίσης σημαντικά έργα, προκειμένου όλη η συλλογή να τεθεί σε κοινή θέαση. Παράλληλα, θα οργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις.

Τα έργα της  συλλογής χρονολογούνται στην περίοδο 1880-1980. Στον 1ο και 2ο όροφο του κτιρίου υπάρχουν έργα El Greco,  Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Claude Monet, Edgar Degas, Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre Bonnard, Georges Braque, Joan Miró, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Fernand Léger, Jackson Pollock, Francis Bacon, Alberto Giacometti, Marc Chagall, Jean Hélion, Hans Arp, Ben Nicholson, Barbara Hepworth, César, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle, Friedensreich Hundertwasser, Balthus, Victor Brauner, Giorgio de Chirico και άλλων.

Αναμεσά τους δεσπόζει ο Paul Cézanne, ο οποίος, κατά τον  Picasso  «ήταν ο πατέρας όλων μας», ενώ ο Giacometti θεωρούσε πως ήταν ο μοναδικός, μαζί με τους Βυζαντινούς, που ήξερε να σχεδιάζει. Επιπλέον, είναι ο πρώτος μοντέρνος ζωγράφος που εντάχθηκε στην υπό διαμόρφωση συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή. Τη συλλογή συμπληρώνουν δύο αίθουσες αφιερωμένες σε Έλληνες καλλιτέχνες, μοντέρνους και σύγχρονους, στον 3ο και 4ο όροφο του κτιρίου. Από το πρώτο διάστημα της συγκρότησης της συλλογής τους, ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή θέλησαν να δώσουν μία ξεχωριστή θέση σε Έλληνες δημιουργούς όπως ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Μιχάλης Τόμπρος.

Τέλος, εκτός από τα έργα γλυπτικής και ζωγραφικής υπάρχει και οι συλλογή με γαλλικά έπιπλα υπογεγραμμένα από τους διασημότερους ébénistes και αντικείμενα τέχνης που χρονολογούμενα από το 18ο αιώνα, καθώς και κινεζικά αντικείμενα τέχνης από νεφρίτη ή πορσελάνη.

Οι περιοδικές εκθέσεις που προγραμματίζει το μουσείο, η πρώτη ξεκινά το φθινόπωρο του 2020, θα φιλοξενούνται στον όροφο του πρώτου υπογείου. Στο κτίριο υπάρχει πωλητήριο, εστιατόριο και βιβλιοθήκη.

Ανήμερα των εγκαινίων θα κυκλοφορήσει ο πρώτος τόμος (600 περίπου σελίδων) με έργα μοντέρνας τέχνης της συλλογής  του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από το 1870 έως το 1945. Ο δεύτερος τόμος με την μεταπολεμική σύγχρονη τέχνη θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2020.

Μέσα στον Οκτώβριο θα ακολουθήσουν δύο εκδόσεις για παιδιά: Στο μουσείο και Η συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σε αυτοκόλλητα.  2020.