ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει για το κοινό το Μέγαρο Τσίλλερ -Λοβέρδου, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα εκτίθεται η συλλογή Λοβέρδου. Στο κτίριο έχουν, ήδη, μεταφερθεί από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο οι εικόνες της Παναγίας  της Θεοτόκου, της Επτανησιακής Σχολής, τα ξυλόγλυπτα των Φώτη Κόντογλου και Δημητρίου Πελεκάση, κ.α., ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρεί, στον α΄ όροφο, η τοποθέτηση των τεσσάρων ξυλόγλυπτων τέμπλων που χρονολογούνται στα μέσα του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα.

Το κτίριο στην οδό Μαυρομιχάλη 6 χτίστηκε το 1882 ως η κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Με την πρόσοψή του να κοσμείται από κεφαλές Καρυάτιδων το Μέγαρο αυτό αποτελεί, σήμερα, αρχιτεκτονικό, ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο για την ανάδειξη της αστικής φυσιογνωμία της Αθήνας. Η  παλιά αστική οικία διαθέτει ημιυπόγεια αίθουσα δεξιώσεων -το περίφημο ελληνικό δωμάτιο – παρεκκλήσι με τρούλο, πτέρυγα που έχει πρόσβαση στην οδό Ακαδημίας 38 Α και αίθριο όπου θα λειτουργήσει καφέ και ένα δώμα.

Το 1912, ο Κεφαλλονίτης τραπεζίτης και συλλέκτης Διονύσιος Π. Λοβέρδος αγόρασε το Μέγαρο για να το χρησιμοποιήσει ως κατοικία και εκθεσιακό χώρο των πλούσιων συλλογών του. Το 1930 ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος επιμελήθηκε το ιδιωτικό Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης του Διονυσίου Π. Λοβέρδου, με τροποποιήσεις και προσθήκες, όπως το «παρεκκλήσι» χωρίς ανοίγματα, με τρούλο και οκταγωνικό τύμπανο και την αίθουσα με τους μαρμάρινους κίονες. Στην καρδιά της νεοκλασσικής οικίας βρίσκεται το Ελληνικό Δωμάτιο (συνένωση δύο ημιυπόγειων) – η αίθουσα δεξιώσεων στην οποία ο Δ. Λοβέρδος υποδεχόταν την πνευματική αφρόκρεμα της εποχής του. Ο χώρος κοσμείται με στοιχεία σκυριανής και ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής παράδοσης και ευθυγραμμισμένα τζάκια από ξύλινη επένδυση. Η Αγγελική Χατζημιχάλη η οποία επιμελήθηκε τη διακόσμηση, επέλεξε έργα λαϊκής τέχνης όπως τα κεραμικά ισνίκ από τη Μικρά Ασία, προκειμένου να δώσει ανάγλυφο το παράδειγμα της παραδοσιακής τέχνης.

Το Μέγαρο έγινε, δωρεά εν ζωή στο ελληνικό δημόσιο το 1979 και το 1992, από τις κόρες του Διονύσιου Λοβέρδου, Μαρία Λοβέρδου και Ιωάννα Βασιλειάδη, με διαχειριστή το υπουργείο Πολιτισμού, για λογαριασμό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και με σκοπό τη δημιουργία του Μουσείου.Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφικό υλικό από την πρότερη κατάσταση του κτιρίου αλλά και πορτρέτα του Διονυσίου Λοβέρδου φιλοτεχνημένα από γνωστούς ζωγράφους. Το Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου θα είναι επισκέψιμο για το κοινό μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας το επιτρέψουν.