ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΙΝΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Αυτό το Σάββατο, στις 22 Μαίου 2021, θ’ ανοίξει, επιτέλους(!) για το κοινό, η Συλλογή Πινό στο  Bourse de Commerce – μετά από μια παρατεταμένη αναμονή ένδεκα μηνών λόγω των διαδοχικών lockdown που προκάλεσε η έξαρση της πανδημίας.

O 84χρονος δισεκατομμυριούχος ειδών πολυτελείας, Φρανσουά Πινό, CEO του Ομίλου Kering στον οποίο  ανήκουν η Gucci και η Saint Laurent σχεδίαζε εδώ και 20 περίπου χρόνια τη δημιουργία ενός μουσείου για την προσωπική του συλλογή έργων τέχνης. Η εκπλήρωση αυτού του μακροχρόνιου ονείρου πραγματοποιείται τώρα, μετά από χρόνια προσπαθειών, και μάλιστα σε σχέδια του ιάπωνα αρχιτέκτονα Tαντάο Άντο ο οποίος ανακαίνισε το μεγαλοπρεπές ιστορικό κυκλικό κτίριο, του 18ου αιώνα, σε συνεργασία με τους Γάλλους αρχιτέκτονες NeM και Pierre-Antoine Gatier. Ο διάσημος αρχιτέκτονας δημιούργησε στο υποκείμενο ανοιχτό γκρι σκυρόδεμα, μια τεράστια κεντρική ροτόντα, ύψους 9 μέτρων, με εσωτερικά παράθυρα στο πάνω μέρος, σε απαλούς τόνους του γκρι, διατηρώντας έτσι τον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου.

Δικαίως, λοιπόν, το μεγάλο άνοιγμα του μουσείου αποτελεί ορόσημο για τον συλλέκτη, ο οποίος επί δεκαετίες προσπαθούσε να χτίσει ένα μουσείο για τη συλλογή του στη γαλλική πρωτεύουσα. Αρχικά, ο Πινό είχε σκοπό να κατασκευάσει ένα μουσείο στο νησί Segle Seguin, στον ποταμό Σηκουάνα, στα δυτικά του Παρισιού εκεί όπου η αυτοκινητοβιομηχανια Ρενώ κατασκεύαζε, παλαιότερα, αυτοκίνητα. Η αρντητική απόφαση όμως του δημοτικού συμβουλίου, το 2000, κατέρριψε τις ελπίδες του Πινό με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του στη Γαλλία και να αποκτήσει χώρους στη Βενετία – το μεγλοπρεπές Palazzo Grassi το 2006 και στη συνέχεια στο Punta della Dogana, το 2009. Μετά από την κίνηση αυτή η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει την περιοχή του Les Halles, του πρότεινε να εγκαταστήσει ένα μουσείο στο Bourse de Commerce. Ο Πινό ανταποκρίθηκε θετικά,  και αμέσως.

Το Bourse de Commerce, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του Κέντρου Πομπιντού και του Λούβρου έχει παραχωρηθεί με μίσθωση 50 χρόνων στη συλλογή Πινό. Σε αντάλλαγμα η Συλλογή καταβάλλει 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα πρώτα δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Le Monde. Περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ (180 εκατομμύρια δολάρια) έχουν δαπανηθεί για την ανακαίνιση του κτηρίου του 18ου αιώνα, το οποίο κάποτε στέγαζε ένα χρηματιστήριο καλαμποκιού και αργότερα έγινε ο χώρος του γαλλικού χρηματιστηρίου από το οποίο πήρε το όνομά του. Η Συλλογή Πινό περιλαμβάνει 10.000 έργα τέχνης. Είναι ανώνυμη εταιρεία κι όχι ένα ίδρυμα που θα μπορούσε να προσδίδει οφέλη από σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις. Κι αυτό επειδή ο δημιουργός της δεν ήθελε να ταυτιστεί με τους επενδυτές τέχνης που φέρουν την επωνυμία μιας φίρμας.

Ouverture

Η εναρκτήρια έκθεση με τον τίτλο “Ouverture” θα παρουσιάσει έργα από διάφορους διεθνείς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Kerry James Marshall, Marlene Dumas, Luc Tuymans και Cindy Sherman. Στο κέντρο της ροτόντας δεσπόζει το έργο του Urs Fischer με τίτλο Untitled (2011-2021), μια κέρινη σύνθεση εννέα γλυπτών κι ανάμεσά τους αντίγραφο του έργου “Rape of the Sabine Women” του Giambologna, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μπιενάλε της Βενετίας, το 2011. Η γιγαντιαία σύνθεση ανάβει, καθημερινά, με κεριά που είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του έτσι ώστε να λιώνει, συμβολίζοντας τη ρευστότητα των πραγμάτων και να εξαφανιστεί, σταδιακά,στο διάστημα των επόμενων μηνών.

Στον πρώτο όροφο του κτηρίου είναι η γκαλερί φωτογραφίας με ενδεικτικά γνωστά έργα των Cindy Sherman, Louise Lawler, Sherrie Levine και Richard Prince ενώ στο δεύτερο όροφο υπάρχουν έργα ζωγραφικής καλλιτεχνών όπως οι Rudolf Stingel, Marlene Dumas, Luc Tuymans και Yiadom-Boakye που έχουν προβληθεί στους βενετσιάνικους χώρους του Πινό. Ανάμεσά τους εκτίθονται εικονιστικά έργα των Kerry James Marshall, Florian Krewer και Antonio Oba -καλλιτεχνών που παρουσιάζονται για πρώτη φορά ως μέρος της συλλογής. Σημαντική, επίσης, είναι και η παρουσία αφροαμερικάνων καλλιτεχνών, με τους οποίους η συλλογή διατηρεί χρόνια σχέση, όπως με τον David Hammons και τον Kerry James Marshall.