ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΝΕΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ALEXANDER CALDER

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Η Νέα Πινακοθήκη σε σχέδια του Μίες βαν ντερ Ρόε (1886-1969) επιστρέφει στην πολιτιστική ζωή του Βερολίνου από την άνοιξη αυτής της χρονιάς. Οι εργασίες ανακαίνισης που έγιναν σύμφωνα με τα σχέδια του David Chipperfield Architects, ολοκληρώθηκαν μετά από σειρά ετών και τα κλειδιά θα παραδοθούν στις 29 Απριλίου. Το άνοιγμα για το κοινό θα γίνει τον Αύγουστο με έκθεση του αμερικανού γλύπτη Alexander Calder(1898-1976).

Το εμβληματικό αυτό έργο του Βερολίνου- σημείο αναφοράς στην παγκόσμια αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα- κατασκευάστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Μίες βαν ντερ Ρόε μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, στο διάστημα 1965-68. Και εδώ η χρήση του βιομηχανικού χάλυβα και του γυαλιού επιλέγονται ως υλικά για να εσωκλείσουν και να καθορίσουν το χώρο και να αναδείξουν τη θέση “less is more” του μεγάλου αρχιτέκτονα. Η αίθουσα στο ισόγειο, έκτασης 2.600 τμ καλύπτεται από μια τεράστια οροφή που υποστηρίζουν οκτώ κίονες κι ένα μεγάλο υπόγειο στο οποίο φυλάσσεται η μόνιμη συλλογής της Πινακοθήκης.

Κατά τις εργασίες αποκατάστασης, για τη δομική ολοκλήρωση μόνο του ισόγειου εκθεσιακού χώρου των 2.600 τμ. τοποθετήθηκε νέο γυαλί σε 1.600 τμ και μια νέα επίστρωση σε 15.000 τμ, ενώ 500 συγκολλήσεις επισκεύασαν τη μεταλλική κατασκευή. Στην επίπεδη οροφή τα 800 υπάρχοντα φώτα  συμπληρώθηκαν με LED, 196 γκριλ οροφής και 2.500 τμ πλάκες από φυσική πέτρα(γρανίτη Striegau) μετά την αποκατάσταση της συντήρησής τους.

Η αρχική φύτευση αποκαταστάθηκε και αυτή στην ταράτσα και στον κήπο γλυπτικής  ενώ, ταυτόχρονα, ξεκίνησε η προετοιμασία του αστικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων και των πεζοδρομίων.

«Τέλος! Μετά από πολλά χρόνια ανακαίνισης, η φωτεινή γυάλινη αίθουσα και τα πρώτα ολοκληρωμένα δωμάτια στο υπόγειο λάμπουν. Τα καθαρά νέα γυαλιά, η τέλεια ζωγραφική της ατσάλινης οροφής και η φρεσκάδα που αποπνέει το κτίριο στο σύνολό τους είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. “- δηλώνει Joachim Jäger, διευθυντής της Neue Nationalgalerie: Hermann Parzinger, Πρόεδρος του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η έκθεση του Alexander Calder

Γνωστός σε πολλούς ως «Sandy», ο Alexander Calder, ήταν αμερικανός γλύπτης από την Πενσυλβάνια – γιος του γνωστού γλύπτη Alexander Stirling Calder. Καθιερώθηκε ως καλλιτέχνης για την επινόηση των συρμάτων και ενός τύπου κινητικής τέχνης που βασίστηκε στην προσεκτική στάθμιση για την επίτευξη ισορροπίας και ανάρτησης στον αέρα. Αρχικά ο Calder χρησιμοποίησε κινητήρες για να κάνει τα έργα του να κινούνται, σύντομα εγκατέλειψε αυτή τη μέθοδο και άρχισε να χρησιμοποιεί μόνο ρεύματα αέρα.

Τα παιχνιδιάρικα, συχνά κινούμενα έργα του Calder κυμαίνονται από μικροσκοπικά μικρά αντικείμενα έως μνημειώδη γλυπτά και κινητά. Η έκθεση στη Νέα Πινακοθήκη του Βερολίνου εντοπίζει αυτήν την ειδική σχέση μεταξύ μεγέθους, κλίμακας και χωροταξίας και θα έχει ιδιαίτερα μαγευτικό αποτέλεσμα στην ανακαινισμένη αρχιτεκτονική του Μίες βαν ντερ Ρόε. κι αυτό επειδή η ανοιχτή, πειραματική προσέγγιση της έκθεσης περιλαμβάνει τη συμμετοχή επισκεπτών, οι οποίοι θα μπορούν να βιώσουν μερικά από τα έργα του Calder σε δράση.


O Λούντβιχ Μίες βαν ντερ Ρόε (1886, Ααχεν – 1969, Σικάγο), εμβληματική μορφή της αρχιτεκτονικής αβανγκάρντ, διετέλεσε διευθυντής του Bauhaus από το 1930 έως το 1933. Μετά τη διάλυση της Σχολής από τους εθνικοσοσιαλιστές, εγκατέλειψε τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Αρχές της δεκαετίας του 1960 αποδέχτηκε την πρόταση της Γερουσίας του Βερολίνου να σχεδιάσει τη Νέα Εθνική Πινακοθήκη.