ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart   28/3/21

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Η Γερμανία είναι πιθανό, εντός της χρονιάς, να επιστρέψει στη Νιγηρία  μια σειρά 440 περίπου αντικειμένων από μεταλλικά γλυπτά και ανάγλυφα, τα γνωστά ως “Χάλκινα Μπενίν“. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των Andreas Görgen – επικεφαλής του τμήματος πολιτισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας – και του κυβερνήτη του Έντο, Γκόντγουιν Ομπασέκι, στην πόλη του Μπενίν την περασμένη εβδομάδα. Εντωμεταξύ, πριν από λίγες ημέρες, το πανεπιστήμιο Αμπερντίν της Σκωτίας αποφάσισε να επιστρέψει στη Νιγηρία τα μπρούτζινα και τα χάλκινα εδώλια από τη συλλογή Μπενίν που διαθέτει, τα οποία η αφρικανική χώρα διεκδικεί εδώ και δεκαετίες.

Πρόκειται για πάνω από χίλια έργα του 13ου αιώνα και μετά από τοΈντο που αρχικά κοσμούσαν το βασιλικό παλάτι του Βασιλείου του Μπενίν, στη νότια Νιγηρία. Η πλειοψηφία των έργων λεηλατήθηκε από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια της εκστρατείας Μπενίν, το 1897 και πολλά, τώρα, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Η Γερμανία ήταν μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που αγόρασε κομμάτια από την κλεμμένη ιδιοκτησία για τον εμπλουτισμό των ασιατικών συλλογών της. Τα αντικείμενα, τα οποία δεν είναι όλα χάλκινα, αναμενόταν να αποτελέσουν μέρος της έκθεσης στο Humboldt Forum, το νέο Μουσείο του Βερολίνου που θα φιλοξενήσει, κυρίως, τις μη ευρωπαϊκές συλλογές των κρατικών μουσείων της γερμανικής πρωτεύουσας. Το άνοιγμα του μουσείου έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.

Για την επιστροφή των κλεμμένων η Νιγηρία σχεδιάζει το Ινστιτούτο Μπενίν το οποίο περιλαμβάνει μουσείο, γκαλερί τέχνης και ερευνητικό ινστιτούτο και αποτελεί έργο του Βρετανού αρχιτέκτονα Sir David Adjaye. Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγκρίνει την επιστροφή, τα αντικείμενα θα αποκατασταθούν, με τη Γερμανία να παρέχει εκπαίδευση στους υπαλλήλους του μουσείου της Νιγηρίας και να στέλνει εμπειρογνωμονες σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή.

Η κίνηση της Γερμανίας ασκεί, αναμφισβήτητα, πίεση στο Βρετανικό Μουσείο να ανταποκριθεί ανάλογα. Μέχρι στιγμής, το λονδρέζικο μουσείο έχει αντισταθεί σε εκκλήσεις για επιστροφή λέγοντας ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα. Ωστόσο, το Βρεταννικό μουσείο, μαζί με τα γερμανικά ιδρύματα και μουσεία στην Αυστρία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία αποτελούν μέρος της Ομάδας Διαλόγου Μπενίν που συνεργάστηκε για την ίδρυση του Ινστιτούτου Μπενίν.

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, πάγιο αίτημα της Ελλάδας προς το Βρετανικό Μουσείο.

Video