ANOIΧΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Aπό τη μιά ο τίτλος “Σαρώνει ο κοροναϊός  όλη τη χώρα”  και από την άλλη η απόφαση της πολιτείας για τη λειτουργία θεάτρων και κινηματογράφων με το 30% της πληρότητάς τους, χωρίς πλαφόν, υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς διάλειμμα. Επιπλέον οι πολίτες θα κληθούν να επιδοτήσουν από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου τις κενές θέσεις των θεάτρων καθώς τα ευρώ δεν πέφτουν από τον ουρανό και το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει τις αίθουσες.

Με την απόφαση αυτή ευννοούνται αίθουσες μεγάλης χωρητικότητας (κρατικές σκηνές, αίθουσες μουσικής, εμπορικά θέατρα) και εξαφανίζονται τα μικρά θέατρα, εφόσον τηρείται η κατάσταση εκινδυνότητας στο “πορτοκαλί”. Ειδικά, όμως, στην Αθήνα όπου βρίσκεται το 90% των θεατρικών σκηνών, η κατάσταση δεν απέχει πολύ απ΄το να χαρακτηρισθεί “κόκκινη” και να ανασταλεί κάθε λειτουργία. Στην περίπτωση αυτή δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί το ΥΠΠΟΑ ως προς τις κλειστές πόρτες και την  επιδότηση του συνόλου των θέσεων.

Κανείς δεν είναι αντίθετος στην υποστήριξη και την ενίσχυση του Πολιτισμού σε όλες τις εκφράσεις του σ΄αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η παρέμβαση όμως του κράτους άλλοτε ως θεατρικού επιχειρηματία, άλλοτε ως φεστιβαλάρχη κι άλλοτε πυροσβέστη αφήνει πολλά περιθώρια για ενστάσεις και καταγγελίες. Δεν είναι δυνατόν να εντάσσονται στην ίδια κατηγορία οι πολιτιστικοί χώροι και οι χώροι ψυχαγωγίας ανάλογα από το επίπεδο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται η χώρα την εκάστοτε χρονική περίοδο.Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν καταρτισθεί προγράμματα για υποδομές στον Πολιτισμό πλην του αρχαιολογικού τομέα με τον οποίο έχει επιστημονική επαφή η υπουργός Πολιτισμού και για τον οποίο το κράτος φέρει όλη την ευθύνη για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επειδή δε οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ αφορούν τη διεκπεραίωση θεατρικών αιτημάτων να θυμίσουμε και να τονίσουμε τη δραματική κατάσταση του χώρου των δραματικών σχολών με πρωταγωνίστρια τη Σχολή της πρώτης κρατικής μας σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου. Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2021, ο νεοδιορισθείς τότε καλλιτεχνικός διεθυντής του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα σχέδιά του για το Εθνικό, είχε απευθύνει έκκληση προς ιδιωτικούς, κρατικούς φορείς και προς άτομα, για την υποστήριξη με οποιονδήποτε τρόπο της Βιβλιοθήκης της Δραματικής Σχολής ως υπέρτατο εργαλείο γνώσης και εκπαίδευσης των νέων ηθοποιών.

Ένα χρόνο μετά δεν είδαμε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση πέραν της χρησιμοποίησης προαύλιου χώρου της Σχολής για παραστάσεις αρχαίου δράματος έργων που ανέβηκαν το καλοκαίρι – “Πέρσες”- “Λυσιστράτη”. Aντίθετα, υπήρξαμε μάρτυρες υπερπροσπαθειών του υπουργείου για την ψυχαγωγία και μόνο του κοινού …έτσι για να περνά η ώρα..