ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΑΠΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τρία σετ κοσμημάτων με διαμάντια, ρουμπίνια και ζαφείρια «ανεκτίμητης αξίας» εκλάπησαν, σήμερα το πρωί, από μουσείο της Δρέσδης στη Γερμανία.Tα κοσμήματα χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα  και περιλαμβάνονταν στα εκθέματα του μουσείου Grunes Gewolbe (Πράσινος Θόλος), το οποίο στεγάζει μία από τις σημαντικότερες συλλογές θησαυρών στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ληστεία στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια μετά την κλοπή ενός γιγάντιου νομίσματος 100 κιλών και 24 καρατίων, αξίας 3,6 εκ. ευρώ από το μουσείο Bode του Βερολίνου το 2017.

Ο “Πράσινος Θόλος» αποτελείται από 10 δωμάτια με περίπου 3.000 είδη κοσμημάτων. Ένας από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς είναι το «πράσινο διαμάντι» της Δρέσδης, που τώρα βρίσκεται ως δάνειο μαζί με άλλα πολύτιμα κομμάτια στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας δύο άνδρες φαίνονται να εισέρχονται στο μουσείο από ένα παράθυρο με κάγκελα. Στη συνέχεια σπάζουν τρεις προθήκες και αφαιρούν τα σετ των κοσμημάτων που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτές.Λίγο πριν από την κλοπή, πυρκαγιά είχε καταστρέψει κοντά στο μουσείο έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία του συστήματος συναγερμού. Οι ερευνητές αρνήθηκαν πάντως σ’ αυτό το στάδιο να συσχετίσουν τα δύο γεγονότα.

Η διευθύντρια του μουσείου κ. Ackermann περιέγραψε τα κοσμήματα ως “ανεκτίμητα”. Νωρίτερα, η δημοφιλή γερμανική εφημερίδα Bild είπε ότι οι κλέφτες είχαν αρπάξει κοσμήματα αξίας 1 δισ. Ευρώ (£ 855 εκατ.).”Τα αντικείμενα δεν μπορούν να πωληθούν νόμιμα στην αγορά τέχνης – είναι πολύ γνωστά”, δήλωσε η κ. Ackermann.

Κατασκευασμένο τον 16ο αιώνα, το μουσείο. Ένα τμήμα του, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης, είχε καταστραφεί στο Β Παγκόσμιου Πολέμου στη διάρκεια του συμμαχικού βομβαρδισμού της 13ης Φεβρουαρίου 1945 και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε. Ο Κόκκινος Στρατός είχε πάρει στη Σοβιετική Ένωση ένα μέρος των έργων, τα οποία όμως επαναπατρίσθηκαν το 1958 στη Δρέσδη.