ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 29/8- 29/11/2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η συνεχώς αυξανόμενη εξάπλωση του κορονοϊού στις χώρες της Ευρώπης και στην Ιταλία ιδιαίτερα, αναβάλλει για ένα τρίμηνο τη Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής 2020 της Βενετίας, σε επιμέλεια Hashim Sarkis. Η διεθνής διοργάνωση θα γίνει στη Βενετία (Giardini και Arsenale) από το Σάββατο 29 Αυγούστου (προεγκαίνια Πέμπτη 27 και  Παρασκευή 28) μέχρι την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, αντί για τις 23 Μαΐου μέχρι τις 29 Νοεμβρίου που ήταν αρχικά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Μπιενάλλε αναφέρεται ότι οι νέες ημερομηνίες είναι συνέπεια των πρόσφατων προληπτικών μέτρων στον τομέα της κινητικότητας που έλαβαν οι κυβερνήσεις ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού χωρών σε όλο τον κόσμο, τα οποία λειτουργούν ως ντόμινο στη μετακίνηση ανθρώπων και έργων τις προσεχείς εβδομάδες. Αυτή η χρονική περίοδος συμπίπτει με τη λεπτή αρχική φάση της προετοιμασίας μιας διεθνούς έκθεσης τόσο περίπλοκης όπως η Μπιενάλλε Αρχιτεκτονικής, η οποία περιλαμβάνει αρχιτέκτονες και ιδρύματα από 60 και πλέον χώρες σε όλες τις ηπείρους και  θέτει σε κίνδυνο την ποιότητά της έκθεσης. Επιπλέον, μια βραχυπρόθεσμη αναβολή θα μπορούσε να είναι αναποτελεσματική, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της οργανωτικής μηχανής, τον αριθμό και τη σημασία των εμπλεκόμενων ατόμων και την πιθανή απουσία πολλών από αυτά.

Η Μπιεννάλε, με τη σύμφωνη γνώμη του επιμελητή Hashim Sarkis και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχουσες χώρες και οι προσκεκλημένοι αρχιτέκτονες, αποφάσισε να αναβάλλει τα εγκαίνια μέχρι τις 29 Αυγούστου. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδιασμό με την έναρξη, την ερχόμενη εβδομάδα, του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (2/12/9)  πιστεύεται ότι η Μπιεννάλε θα προσφέρει στη Βενετία και στο κοινό μια στιγμή ιδιαίτερου πολιτιστικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.