ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΒΠΠ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η “Ανασκαφή”, η καινούργια  ταινία του Netflix, σε σκηνοθεσία Σάιμον Στόουν, βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Τζων Πρέστον και καταγράφει την ανακάλυψη ενός από τα σημαντικότερα ευρήματα στην ιστορία της βρετανικής αρχαιολογίας. Τόπος της ανασκαφής η επαρχία Σάτον Χου της ανατολικής Αγγλίας και χρόνος οι παραμονές έναρξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι εκεί όπου η φιλάσθενη ιδιοκτήτρια και χήρα Ήντιθ Πρίτι (Κάρεϊ Μάλιγκαν), έχοντας τη διαίσθηση ότι υπάρχουν αρχαιότητες στο υπέδαφος των θολωτών τύμβων που επι αιώνες στέκουν στα κτήματά της,  αναθέτει την ανασκαφή, στον Μπάζιλ Μπράουν, έναν ερασιτέχνη αρχαιολόγο (ο Ραλφ Φάινς) με τεράστια όμως εμπειρία από τεχνικής πλευράς.

Η ατμόσφαιρα  της αγγλικής υπαίθρου σε όλο της το μεγαλείο, την ευγένεια και την υπεροψία, τα ερωτικά ρομάντζα, σε χαμηλούς τόνους, περιβάλουν το εύρημα της ανασκαφής – ένα αγγοσαξωνικό πλοίο του 6 μΧ αιώνα που ανακαλύπτεται σ΄έναν από τους τύμβους του κτήματος και φέρνει στο φως  περίτεχνα χρυσά κτερίσματα. Απο τα πρώτα ευρήματα της ανασκαφής σπεύδουν στην περιοχή οι διάσημοι αρχαιολόγοι  της χώρας οι οποίοι θεωρούνται πρωτοπόροι στην επιστήμη της αρχαιολογίας για να επιμεληθούν την ανακαφή, με απώτερο στόχο τη μεταφορά των ευρημάτων στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, δεν παραλείπει να υπενθυμίζει τη θέση του στη χώρα και επιβάλει την ισχύ του.

Την ανακάλυψη θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν και οι παράγοντες του τοπικού μουσείου, ενώ στην περιοχή θα καταφθάσουν και οι δημοσιογράφοι που θα αναδείξουν το θέμα, ανάλογα με τις ασκούμενες πιέσεις των επίσημων αρχαιολόγων. Η Ήντιθ Πρίτι όμως θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε η ανασκαφή να μείνει υπό τον έλεγχό της, με υπεύθυνο τον Μπάζιλ Μπράουν, τον οποίο έχει αρχίσει να συμπαθεί. Μέχρι τη στιγμή που θα μαθευτεί ότι είναι παντρεμένος…

Παράλληλα με την αρχαιολογική σκαπάνη, το φιλμ ανασκάπτει τις ιστορίες και την ψυχολογία των ανθρώπων που κινούνται γύρω της, και παρατηρεί με την λεπτότητα και την προσοχή αρχαιολόγου τα όσα τους ορίζουν καθώς εκείνοι ξαναβρίσκουν ή ξεθάβουν αληθινά κομμάτια της ύπαρξής τους που έμοιαζαν κρυμμένα ή ξεχασμένα

Οι ερμηνείες είναι η μία καλύτερη από την άλλη με προεξάρχουσες του Ραλφ Φάινς και της Κάρεϊ Μάλιγκαν που ερμηνεύουν έναν άντρα και μια γυναίκα ερωτευμένους με την αρχαιότητα και την ιστορία του τόπου τους που ταυτόχρονα προσπαθούν να συγκρατήσουν τα αμοιβαία συναισθήματά τους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το άλλο ζευγάρι -Λίλη Τζέημς  και Μπεν Τσάπλιν-που εξωτερικά φαίνεται αρμονικό, αλλά κατά βάθος για άλλους καδιοχτυπούν.