ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤEΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η ΝΑΝ ΓΚΟΛΝΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ OXYCONTIN

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενα: anyteart, 24/5/22

Στη λίστα 2022 που δημοσιοποίησε το περιοδικό ΤΙΜΕ με τις προσωπικότητες της χρονιάς που άσκησαν μεγάλη επιρροή στην κοινή γνώμη υπάρχει και το όνομα της καλλιτέχνιδας φωτογράγραφου και ακτιβίστριας Ναν Γκόλντιν. Στην ενότητα «Pioneers», η Γκόλντιν αναγνωρίζεται για την επιτυχημένη εκστρατεία της να παροτρύνει και να πετύχει να διακόψουν τα μουσεία τους δεσμούς τους με την οικογένεια Sackler, στην οποία ανήκει η φαρμακευτική εταιρεία Purdue Pharma, που κατασκευάζει το οπιοειδές OxyContin, στο οποίο η Γκόλντιν ήταν εθισμένη για πολλά χρόνια.

Ο δημοσσιογράφος Patrick Radden Keefe, κατέγραψε τις άθλιες εκστρατείες μάρκετινγκ των Sacklers στο βιβλίο “Empire of Pain” – το οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αφηγήσεις για την πρόσληψη ιδιωτικού ερευνητή από τους Sacklers για να προσελκύσει την Γκόλντιν – και  περιγράφει τη «σειρά με τις περίτεχνες χορογραφημένες διαμαρτυρίες» που η καλλιτέχνιδα διοργάνωσε σε παγκοσμίου φήμης μουσεία όπου οι Sacklers υπήρξαν δωρητές.

«Με το άψογο μάτι της και το ζήλο ενός επιζώντος, η Γκόλντιν κατέγραψε κάθε διαμαρτυρία σαν να επρόκειτο για φωτογραφία», έγραψε. Επιτέλους, «δούλεψε. έβαλε ένα φλέγον φως στη μεγάλη οικογένεια των θυμάτων, η οποία πρόσφατα έφτασε σε διακανονισμούς που απαιτούν την καταβολή έξι περίπου δις δολαρίων για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κρίσης. Η Γκόλντιν πρωτοστάτησε σε μια ισχυρή νέα μορφή ακτιβισμού και ξεκίνησε μια επείγουσα συζήτηση για τα μολυσμένα χρήματα στις τέχνες».

Ειδικότερα, τον περασμένο Μάρτιο η φαρμακευτική Purdue Pharma της οικογένειας Sackler, κατέληξε σε νέα συμφωνία για τη διευθέτηση αγωγών που τους κατηγορούσαν ότι τροφοδοτούσαν την επιδημία εθισμού στα οπιοειδή με επιθετικές πωλήσεις και μάρκετινγκ του OxyContin και άλλων παυσίπονων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους όρους του προτεινόμενου διακανονισμού, η Purdue Pharma και οι Sacklers θα πληρώσουν 5,5 έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσουν τις αγωγές που υποβλήθηκαν από μια ομάδα πολιτειών και την Περιφέρεια της Κολούμπια, ανέφεραν οι New York Times και άλλα μέσα ενημέρωσης. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων θεραπείας απεξάρτησης σε ολόκληρη τη χώρα. Σε μια νίκη για τους Sacklers, η συμφωνία θα τερμάτιζε όλες τις αστικές αξιώσεις εναντίον τους για την επιχείρηση οπιοειδών, ανέφεραν οι Times. Η εταιρεία εξακολουθεί να μην αποδέχεται αστική ευθύνη.

 

Video