ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ANΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

Ενώ απομένουν δέκα περίπου ημέρες μέχρι τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης που είχαν αναγγελθεί για την 24η Μαρτίου 2021, ανοίγοντας έτσι και τις εκδηλώσεις της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, τίποτα, μέχρι σήμερα δεν προετοιμάζει το κοινό για τη μεγάλη αυτή γιορτή της αποπεράτωσης της πολυετούς και πανάκριβης επέκτασης – ανακαίνισης του κτιρίου. Καμία ανακοίνωση μήτε σ΄αυτό τον ίδιο τον ιστότοπο του μουσείου δεν υπάρχει, πόσο μάλλον διαφήμιση με σποτ στα social media της Πινακοθήκης, τουλάχιστον. Αντίθετα, επικρατεί η απόλυτη σιωπή. Aπό τον ιστότοπό της πληροφορούμαστε ότι παραμένει κλειστή λόγω εργασιών επέκτασης και ότι η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη γίνεται με ραντεβού, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας!  Σ΄αυτό δε το πλαίσιο βρίσκουν έδαφος και διαρρέουν, κατά καιρούς, ευσεβείς πόθοι όπως, οι πρόσφατοι σχετικά με την πιθανολογούμενη εμφάνιση – έκπληξη των κλεμμένων, πριν από εννέα χρόνια, έργων, ανήμερα των εγκαινίων! («Δημοκρατία» στη έκδοση του Σαββατοκύριακου (13-14/3/21). Πρόκειται για το έργο του Πικάσο «Κεφάλι γυναίκας» και άλλα δύο – ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» (1905) από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιτ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo).

Με την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι το τελευταίο θέμα που απασχολεί τα κρατικά μουσεία, ακόμα και όσα έχουν την ευελιξία του ΝΠΔΔ, είναι το κοινό. Όλοι μιλούν για το κοινωνικό έργο που επιτελούν πέρα από την επιστημονική τους συνεισφορά και τη διαφύλαξη, συντήρηση των έργων τέχνης, ουδείς, όμως, έδειξε, ένα χρόνο τώρα, ευαισθησία, πόσο μάλλον αγωνία, για τη διαιωνιζόμενη απομάκρυνση ακόμα κι αυτού του ελάχιστου κοινού της πόλης που περνούσε την είσοδο των μουσείων. Στην Ελλάδα δεν είδαμε κοινές επιστολές διευθυντών μουσείων να προτρέπουν την κυβέρνηση ν’ ανοίξει τα μουσεία, εν μέσω πανδημίας, εγγυώμενοι τη δυνατότητα τήρησης των μέτρων ασφαλείας όπως έπραξαν συνάδελφοί τους στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Επιπλέον, δεν παρατηρήσαμε καμία επέμβαση σε διαδικτυακό επίπεδο για μια προηγμένη  on line επικοινωνία με το κοινό όπως έπραξαν συνάδελφοί τους στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Επιπλέον, από την Πινακοθήκη όχι επικοινωνία με το κοινό δεν είδαμε, μήτε καν  έξυπνες ψηφιακές δράσεις στον προσωρινό χώρο στο Γουδί. Πόσο μάλλον ενδιαφέρουσες περιηγήσεις από επιμελήτριες στο Ναύπλιο, όπου όλο το 1821 είναι εκεί συγκεντρωμένο, ή στη Σπάρτη (συλλογή Κουμαντάρου ευρωπαϊκά) ενέργειες που επίσης κάνουν όλα τα μουσεία-πλην ελληνικών- στο διάστημα του κλεισίματος. Η Εθνική Πινακοθήκη περιορίστηκε σε μια πιό τακτική εμφάνιση στο fb με αναρτήσεις έργων από τη συλλογή Ελλήνων καλλιτεχνών, παραθέτοντας στοιχεία για τον ζωγράφο και το συγκεκριμένο έργο. Έως εκεί.

Κι όλα αυτά ενώ οι άλλοι εταίροι μας στην  ΕΕ έχουν ετοιμαστεί, σε επίπεδο υποδομών, να αντιμετωπίσουν αμέσως την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Να θυμίσουμε ότι η χρηματοδότηση του έργου για το κτίριο της οδού Μιχαλακοπούλου ανήλθε στα 59.029.102 ευρώ. Το δημόσιο διέθεσε 42.016.982 ευρώ (71,2%) ενώ ο ιδιωτικός τομέας 17.012.120 ευρώ (28,8%). Από το ποσό αυτό, 13 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Από ένα εκ. έδωσαν το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Αντώνη Κομνηνού, η κ. Ντόροθι Λάτση και από 500 χιλ. ευρώ το Ίδρυμα Κουτλίδη και ο κ. Βασίλης Θεοχαράκης. Με τα χρήματα αυτά κατασκευάστηκαν τρεις νέοι υπόγειοι χώροι (ΚΤΙΡΙΟ Γ), η ανακαίνιση των υφιστάμενων ΚΤΙΡΙΩΝ Α και Β, η επέκταση του κτιρίου Β με προσθήκη καθ’ ύψος ενός ορόφου και κατ’ επέκταση (με προσθήκη χώρων κλιμακοστασίων, ραμπών και ανελκυστήρων), οι στατικές ενισχύσεις και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Στους χώρους μονίμων ή περιοδικών εκθέσεων θα εκτεθούν 1000 έργα από τη συλλογή της Πινακοθήκης. Προγραμματισμός για την επόμενη διετία, τουλάχιστον, δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, και το κλικ στο λινκ “περιοδικές εκθέσεις”του ιστότοπου της Πινακοθήκης μας δίνει αυτό. Παράκληση να μας ενημερώσετε εάν κάνουμε λάθος.