ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Η HAARETZ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

22/3/22

Η Haaretz η ισραηλινή εφημερίδα (έτος ιδρύσεως 1918), η μακροβιότερη που εκδίδεται στο Ισραήλ, επισήμανε ιστορικές ανακρίβειες και παραλείψεις κρίσιμων θεμάτων στα σημεία εκείνα της ομιλίας του ουκρανού προέδρου  Βλ. Ζελένσκι σχετικά με την Ουκρανία και το Ολοκαύτωμα, που έγινε στο ισραηλινό κοινοβούλιο,στο Τελ Αβιβ.

Συγκεκριμένα:

-«Ακούστε αυτά που ηχούν τώρα στη Μόσχα. Ακούστε πώς λέγονται ξανά αυτές οι λέξεις: “Τελική Λύση”. Αλλά σε σχέση με εμάς, με το “Ουκρανικό ζήτημα”»

Haaretz: Ο Ρώσος πρόεδρος ποτέ δημόσια δεν έχει μιλήσει για “Τελική Λύση” για τον ουκρανικό λαό, όπως ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι. Παρότι υπάρχει σε εξέλιξη η συζήτηση ως προς το κίνητρο της εισβολής του στην Ουκρανία, πολλοί πιστεύουν ότι επιχειρεί να υλοποιήσει τις εδαφικές φιλοδοξίες του στην περιοχή, και όχι να διαπράξει γενοκτονία του Ουκρανικού λαού. Παρόλα αυτά, ο Ζελένσκι δεν είναι ο πρώτος που έκανε τις συγκρίσεις. Μια στήλη που δημοσιεύτηκε – και αργότερα διαγράφηκε- από το ρωσικό πρακτορεία RIA ανέφερε ότι ο «Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναλάβει, χωρίς ίχνος υπερβολής, την ιστορική ευθύνη αποφασίζοντας να μην αφήσει την λύση του Ουκρανικού ζητήματος στις επόμενες γενεές».

«Οι Ουκρανοί έκαναν την επιλογή τους πριν από 80 χρόνια. Έσωσαν Εβραίους»

Haaretz: Σχεδόν 1,5 εκατομμύρια Ουκρανοί Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τους Γερμανούς να εξοντώσουν τόσους πολλούς Εβραίους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, εάν δεν είχαν βοήθεια από ντόπιο πληθυσμό. Σύμφωνα με μαρτυρίες, Ουκρανοί βοήθησαν τους Γερμανούς να εντοπίζουν, να συγκεντρώνουν και να στέλνουν Εβραίους στα στρατόπεδα θανάτου. Σε πολλές περιπτώσεις, Ουκρανοί δεν βοηθούσαν απλώς εμμέσως στη δολοφονία των Εβραίων- τους σκότωναν οι ίδιοι.

– «Οι Δίκαιοι των Εθνών* είναι μεταξύ μας».

Haartez: Στην πραγματικότητα 2.673 Ουκρανοί έχουν αναγνωριστεί ως “Δίκαιοι των Εθνών” από το Παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ του Ισραήλ το οποίο επισημαίνει ότι οι συγκρίσεις είναι άνευ σημασίας, διότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

«Είδατε τους ρωσικούς πυραύλους να πλήττουν το Κίεβο, το Μπάμπι Γιαρ**. Ξέρετε τί κομμάτι γης είναι αυτό. Περισσότερα από 100.000 θύματα του Ολοκαυτώματος έχουν θαφτεί εκεί».

Haaretz: Μετά τους αρχικούς ισχυρισμούς των Ουκρανών ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Μπάμπι Γιάρ, όπου δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι εξοντώθηκαν από τους Ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους μέσα σε 48 ώρες το 1941, το Παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ είπε στην Haaretz ότι “το μνημείο εκεί δεν υπέστη ζημιές από την επίθεση. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του Κέντρου Μνήμης για το Μπάμπι Γιάρ, ζημιές υπέστη το υπό κατασκευή κτίριο που επρόκειτο να χρησιμεύσει ως μουσείο, όπως και ο δρόμος που οδηγεί στο σημείο. Ωστόσο, πιστεύεται ότι ο πιθανός στόχος εκείνων των επιθέσεων δεν ήταν το Μπάμπι Γιάρ, αλλά ένας πύργος με κεραίες τηλεόρασης.

Επιπλέον ο Ζελένσκι δεν ανέφερε το γεγονός ότι Ουκρανοί έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη μαζική σφαγή στο Μπάμπι Γιάρ. Μπορεί να μην τράβηξαν τη σκανδάλη, αλλά μετέφεραν τους Εβραίους στο σημείο και φρουρούσαν την περιοχή. Μετά τον πόλεμο, ανώτερος αξιωματικός των Ναζί κατέθεσε ότι τόσοι πολλοί ήταν οι Ουκρανοί πληροφοριοδότες που είχαν αποκαλύψει στους Γερμανούς τα μέρη όπου κρύβονταν Εβραίοι, που οι Ναζί δεν προλάβαιναν να τους σκοτώσουν όλους.

————–

*Ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών απονέμεται από το Γιαντ Βασσέμ, σε μη-Εβραίους, που με κίνδυνο της ζωής, της ελευθερίας και της ασφαλειάς τους στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έσωσαν τις ζωές Εβραίων χωρίς να ζητήσουν χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα.

**Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941, 33.371 Εβραίοι, Ουκρανοί πολίτες, μεταφέρθηκαν δια της βίας στο Μπάμπι Γιάρ, ένα φαράγγι τότε, στα προάστια του Κιέβου, όπου εκτελέστηκαν από τους Ναζί ανά ομάδες, σε διάστημα δύο ημερών. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι Γερμανοί συνέχιζαν να χρησιμοποιούν το σημείο ως τόπο εκτέλεσης, δολοφονώντας ακόμα 70.000 ανθρώπους, πριν απελευθερωθεί η πόλη το 1943 από τον Κόκκινο Στρατό.

 

*στη φωτογραφία το μνημείο για το Μπάμπι Γιάρ δεν υπέστη ζημιές από τους ρωσικούς πυραύλους.Χτυπήθηκε μόνο το υπό κατασκευή κτίριο που επρόκειτο να χρησιμεύσει ως μουσείο, όπως και ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτό.