ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ (1687) ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΟΡΣΙΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το αντίτυπο ενός από τα σπουδαιότερα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ, από τον Ισαάκ Νεύτωνα, ανακαλύφθηκε στην Κορσική.

Η ανακάλυψη του «θησαυρού» ανεκτίμητης ιστορικής και επιστημονικής σημασίας, όπως χαρακτηρίζεται το  αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «θρυλικού» πλέον βιβλίου, του Ισαάκ Νεύτωνα, «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica» ,(Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας) έγινε από υπεύθυνη της συντήρησης που εργάζεται σε βιβλιοθήκη της Κορσικής.

Το βιβλίο συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα βιβλία της ιστορίας των επιστημών και θεωρείται σχεδόν ανέφικτο να αποκτηθεί. Ως παράδειγμα της σπανιότητας, υπενθυμίζεται πως ένα άλλο αντίτυπο του συγκεκριμένου βιβλίου, πουλήθηκε το 2016 σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, για 3,7 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη Βανίνα Σιρίνσκι – Σικματόφ, διευθύντρια συντήρησης στη βιβλιοθήκη πολιτιστικής κληρονομιά του Αζαξιό της Γαλλίας, ανακάλυψε μια αναφορά για το συγκεκριμένο βιβλίο, σε ένα χειρόγραφο του ιδρυτή της βιβλιοθήκης, Λουσιέν Βοναπάρτη, του αδελφού δηλαδή του Γάλλου Αυτοκράτορα, Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

​«Βρήκα το Άγιο Δισκοπότηρο στο κυρίως δωμάτιο, κρυμμένο στα επάνω ράφια. Το εξώφυλλο έχει μια μικρή ζημιά, αλλά εσωτερικά βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση – αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των σύγχρονων μαθηματικών» δήλωσε.

​Στο εν λόγω βιβλίο, που εκδόθηκε στα λατινικά το 1687 και αργότερα μεταφράστηκε στα αγγλικά, ο επιστήμονας περιγράφει τις παρατηρήσεις του για τους νόμους της βαρύτητας, της κίνησης και της οπτικής, καθορίζοντας τα θεμέλια της κλασικής μηχανικής και αναπτύσσοντας γενικές μαθηματικές μεθόδους.