ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΖΩΗΣ ΤΩΝ GILBERT & GEORGE ΣΤΟ SCHIRN THΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο : anyteart

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ – Είναι η μεγαλύτερη γερμανική έκθεση του διάσημου καλλιτεχνικού δίδυμου Gilbert & George, από το West End του Λονδίνου, στο SCHIRN της Φρανκφούρτης. Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση με 45 αντιπροσωπευτικά έργα από τη δουλειά τους τα τελευταία 50 χρόνια (1971-2019).Η έκθεση στη Φρανκφούρτη οργανώνεται από το Ίδρυμα Luma και το Moderna Museet (Στοκχόλμη), σε συνεργασία με το Schirn Kunsthalle Frankfurt. Άνοιξε τις 11 Μαρτίου. Προς το παρόν παραμένει κλειστή λόγω των έκτακτων μέτρων της πανδημίας που εντωμεταξύ προέκυψαν. Πρόκειται να ανοίξει ξανά στις 19 Απριλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Μαϊου 2021.

Οι Gilbert & George συναντήθηκαν ως φοιτητές στο Saint Martin’s School of Arts, το 1967. Έκτοτε και για 54 χρόνια, ως λειτουργούν ως ζωντανά γλυπτά, δημιουργούν μια σκληρή, ιδιότυπη, ποιητική και συγκινησιακά φορτισμένη πρωτόγονη Αντι-Τέχνη, στην οποία η τάξη και η τρέλα βρίσκονται σε διαρκή ένταση μεταξύ τους.

Η δουλειά τους περιστρέφεται γύρω από το θάνατο, την ελπίδα, τη ζωή, τον φόβο, το σεξ, τα χρήματα και τη θρησκεία. Κοινωνικά ζητήματα δείχνουν τις αντιφάσεις τους, άλλοτε χαρούμενα και τραγικά κι άλλοτε σουρεαλιστικά και συμβολικά. Στόχος των δύο καλλιτεχνων δεν είναι να σοκάρουν, αλλά μάλλον να δείξουν τί συμβαίνει στον κόσμο με το σύνθημά τους «Τέχνη για όλους»: πανκ και χίπστερς, αρχές και ξένοι, πρωτοσέλιδα και διαφήμιση – οι Gilbert & George παρεμβαίνουν, σχολιάζουν και αμφισβητούν τα πάντα.  Χαρακτηριστική έχει μείνει η αντίδρασή τους όταν το 1968 τα έργα τους απορρίφθηκαν από μία έκθεση μοντέρνας και δημιουργικής τέχνης στο Λονδίνο: προς απάντηση ζωγράφισαν τα κεφάλια τους και εμφανίστηκαν στην τελετή εγκαινίων, όπου στέκονταν ακίνητοι στο κέντρο της γκαλερί, ως ζωντανά εκθέματα.

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ως νέοι γλύπτες στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι Gilbert & George καθιέρωσαν το καλλιτεχνικό τους όραμα ως Living Sculpture. Σχεδόν τέλεια συντονισμένοι, με άψογα κοστούμια, συνέθεσαν οι δυό τους μια αδιαίρετη μονάδα αφιερωμένη άνευ όρων σε μια κοινή ζωή για την τέχνη, ζώντας την καθημερινή τους ζωή με τρόπο τόσο δημιουργικό όσο και αυστηρό. Με αυτοεπιβαλλόμενη πειθαρχία, η ζωή τους αναπτύχθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, μεταξύ σπιτιού και στούντιο στη γειτονιά του Spitalfields στο Λονδίνο για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Εκεί παρακολούθησαν  και αποτύπωσαν τον μετασχηματισμό της συνοικίας. Το σπίτι και το στούντιο τους στην οδό Fournier υπήρξαν το κέντρο της τέχνης τους από τότε που μετακόμισαν εκεί το 1968 ακολουθώντας απλές, αταξικές ρουτίνες, κι ένα χώρο για απόλυτη δημιουργική έκφραση. Οι Gilbert & George αρχικά έγιναν γνωστοί για τα γλυπτά τους, όπου, με έντονα χρώματα βαμμένα τα πρόσωπά τους, τραγούδησαν το Underneath the Arches (1932) τραγούδι για την έλλειψη στέγης στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Κεντρικά θέματα της πρώιμης τέχνης τους είναι το ποτό και το μεθύσι, όπως τα βρίσκουμε στο IN THE SHADOW OF THE GLASS (1972) και στο SPILLED DRINKS (1973). Αφού αρχικά επικεντρώθηκαν κυρίως σε ιδιωτικά μοτίβα, έστρεψαν την προσοχή τους εξ ολοκλήρου στην πόλη στο DIRTY WORDS PICTURES (1977), με εικόνες όπως QUEER και BENT SHIT CUNT. Η τέχνη τους από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 απεικονίζει ένα ερειπωμένο Λονδίνο σε κοινωνική αναταραχή. Εικόνες όπως τα GUARD PLANTS (1980) και TWO PATRIOTS (1980) είναι οι πρώτες που εμφανίζουν άλλα άτομα.

Γύρω στο 1974, οι Gilbert & George άρχισαν να τοποθετούν στα έργα τους ένα πλέγμα που έγινε και η υπογραφή τους και το οποίο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα. Ανέπτυξαν μια διακριτική τεχνική που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν πολύπλοκες εικόνες μεγάλης μορφής. Ξεκινώντας με λεπτομερή σκίτσα, προχώρησαν σε αρνητικά και τα εξέθεσαν σε πολλά χαρτιά συναρμολογημένα. Μόλις αναπτύχθηκαν, ήταν ξεχωριστά χρωματισμένα στο χέρι, πλαισιώθηκαν και συγκεντρώθηκαν στις μνημειακές εικόνες τους. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, άρχισαν να δημιουργούν τις φωτογραφίες τους ψηφιακά. Πρακτικά όλη η τέχνη τους δημιουργείται σε ομάδες, και εμφανίζονται οι ίδιοι σε όλα, σχεδόν, τα έργα τους.

Τη δεκαετία του 1980, το ασπρόμαυρο των πρώτων εικόνων τους ενώθηκε με κόκκινο και στη συνέχεια σταδιακά με άλλα χρώματα, τα οποία έγιναν βασικά συμβολικά και ατμοσφαιρικά συστατικά της τέχνης Gilbert & George. Οι εικόνες τους έγιναν μεγαλύτερες και πιο τολμηρές. Τα σύμβολα σε λαμπερά χρώματα αμφισβητούν καθιερωμένους κανόνες σεξ, θρησκείας και σχέσεων. Αυτές περιλαμβάνουν το 1982 Pictures (1982/83), μια ομάδα εικονογραμμάτων των οποίων, μεταξύ άλλων, SPERM EATERS και TONGUE FUCK εκτίθενται στο Schirn. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ως απάντηση στην κρίση του AIDS, οι Gilbert & George άρχισαν να τοποθετούν τα γυμνά τους σώματα και σωματικά υγρά (αίμα, ούρα, σπέρμα και περιττώματα) στο επίκεντρο της τέχνης τους. Το είδαν ως την πιο άμεση έκφραση του εαυτού τους και της ανθρώπινης θνησιμότητας. Εκτός από τις βασικές φωτογραφίες (1998), το PISS GARDEN και το BLOOD CITY, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τις εικόνες BUM HOLES και NAKED FLATS από το NAKED SHIT PICTURES (1994).

Η θρησκεία και η πολιτική επαναλαμβάνουν βασικά θέματα στην τέχνη τους, όπως στο AKIMBO, από το SONOFAGOD PICTURES (2005), το οποίο συγκεντρώνει διάφορα σύμβολα πίστης. Λίγο αργότερα, οι Gilbert & George αφιέρωσαν μία από τις πιο εκτεταμένες JACK FREAK PICTURES (2008), στον εθνικισμό, συνδυάζοντας το Union Jack ως βασικό στοιχείο, όπως συμβαίνει στο JESUS ​​JACK και το GOLD JACK.

Η τέχνη των Gilbert & George αντικατοπτρίζει τη συνεχώς μεταβαλλόμενη ζωή του κόσμου σε όλες τις μορφές της. Κατά την καθημερινή τους βόλτα στην πόλη, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι καλλιτέχνες συγκέντρωσαν χιλιάδες τίτλους εφημερίδων, διαφημίσεις, αυτοκόλλητα, πινακίδες, λογότυπα και συνθήματα – αντικείμενα που άφηναν οι άνθρωποι και τα οποία εκφράζουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Αυτά τα αστικά αντικείμενα που βρέθηκαν αποτελούν τη βάση για ομάδες εικόνων όπως LONDON PICTURES (2011), SCAPEGOATING PICTURES (2013) και UTOPIAN PICTURES (2014). Μεταξύ των εικόνων από αυτές τις ομάδες που παρουσιάζονται στο Schirn είναι το DEATH LEAP, το μνημειώδες τρίπτυχο πλάτους 20 μέτρων και η φωτογραφία τους! Και εδώ, οι Gilbert & George επικεντρώνονται και πάλι σε τυφλά σημεία στην κοινωνία και αμφισβητούν τα κοινωνικά ταμπού και την ηθική.

Ο Γκίλμπερτ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη μικρή πόλη Σαν Μαρτίνο των ιταλικών Άλπεων. Σπούδασε, αρχικά, στη Γερμανία, στη σχολή τέχνης Βόλκενσταϊν, στη σχολή Χαλάιν και στην Ακαδημία Τέχνης του Μονάχου. Το 1967 μετακόμισε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του στη σχολή τέχνης Σεντ Μάρτιν, όπου επικοινωνούσε με νοήματα, δεδομένου ότι δεν μιλούσε αγγλικά. Ο Τζορτζ σε ηλικία 15 ετών εγκατέλειψε το σχολείο. Αργότερα σπούδασε στη σχολή τέχνης για ενήλικες του Ντάρλινγκτον. Η γνωριμία τους πραγματοποιήθηκε στη σχολή Σεντ Μάρτιν, το 1967, όπου και οι δύο παρακολουθούσαν μαθήματα σύγχρονης γλυπτικής. Από τότε ζουν και εργάζονται μαζί.