ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ALBERTO VENZAGO ΣΤΗ ΖΥΡΙΧΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 12/11/21

Ο φωτογράφος και σκηνοθέτης της Ζυρίχης Alberto Venzago ταξιδεύει με μαεστρία ανάμεσα στους κόσμους του ρεπορτάζ και της διαφήμισης, του ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας στην  πρώτη αναδρομική έκθεσή του ως φωτογράφου και κινηματογραφιστή. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από την κλασική φωτογραφία – ρεπορτάζ και ανεξάρτητη εργασία καθώς και από άκρως σκηνοθετημένες εικόνες για διαφήμιση και πορτρέτα.

Μέσα από συναρπαστικά φωτογραφικά δοκίμια και αποσπάσματα ταινιών που ο ίδιος χειρίστηκε την κάμερα, ο Venzago ρίχνει μια κριτική ματιά στα παγκόσμια γεγονότα, ενώ παράλληλα, δημιουργεί προσεκτικά σχεδιασμένες εικόνες για παγκόσμιες προσωπικότητες και διεθνούς φήμης αστέρες. Στους χώρους  του μουσείου πανεπιστημίου Τεχνών της Ζυρίχης ο μαιτρ της κάμερας αφηγείται συγκινητικές ιστορίες από την Platzspitz και τους χρήστες ναρκωτικών έως τη λατρεία βουντού του Μπενίν και την παιδική πορνεία στη Μανίλα. Ως προβληματισμένος φωτογράφος, ο Venzago δεν πτοείται από κανένα σκηνικό – ούτε το οργανωμένο έγκλημα των yakuza στην Ιαπωνία, ή τη μακροχρόνια επανάσταση στο Ιράν. Επαναλαμβανόμενο θέμα στη φωτογραφική του δουλειά αποτελεί η Ελβετία και η γενέτειρά του Ζυρίχη: από τη μέση των διαδηλώσεων για ένα αυτόνομο κέντρο νεολαίας (AJZ) και τη φρενίτιδα για πάρτι στο κλαμπ Kaufleuten της Ζυρίχης μέχρι τις ελβετικές διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλης κλίμακας, για παράδειγμα της Swissair.

Η αντίστιξη στις αναφορές είναι οι καλοσυνθεμένες και κατασκευασμένες εικόνες του, τις οποίες διεθνείς επωνυμίες χρησιμεύουν ως διαφημιστικές καμπάνιες ή οι οποίες λαμπυρίζουν παγκοσμίου φήμης αστέρια (Μικ Τζάγκερ, Πενέλοπε Κρουζ, Πελέ, Άντυ Γουώρχολ, Βιμ Βέντερς κ.α)

Την εκθεση συνοδεύει εκτενές εκπαιδευτικό πρόγραμμα με συζητήσεις, ξεναγήσεις και εργαστήρια: Museum -gestaltung.ch/agenda Στον προθάλαμο, το εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου für Gestaltung Zürich παρουσιάζει νεανικές προοπτικές για τις συλλογές και τις τρέχουσες εκθέσεις από τον Οκτώβριο. Η πρώτη έκδοση είναι αφιερωμένη στην έκθεση «Alberto Venzago» . Στα φωτογραφικά έργα, τα παιδιά και οι νέοι επικεντρώνονται στη Ζυρίχη του φωτογράφου και κινηματογραφιστή. Σκέφτονται τη δική τους άποψη για την πόλη και εξερευνούν πώς μεμονωμένες εικόνες μπορούν να μετατραπούν σε ιστορίες.

 

 

 

Video