ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΟΪ ΚΟΥΣΑΜΑ ΣΤΟ ΜARTIN GROPIUS ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart   22/4/21

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Μεγάλη αναδρομική έκθεση της Γιαγιόι Κουσάμα (Yayoi Kusama) ανοίγει, αύριο, στο Βερολίνο, στο Gropius Bau. Με τίτλο A Bouquet of Love I Saw in the Universe (2021) η έκθεση είναι η πρώτη μεγάλη επισκόπιση του πρωτοποριακού έργου της Κουσάμα στην Ευρώπη που πραγματοποιείται σε 3000 τμ του Gropius Bau με 300 έργα από τα τελευταία 80 χρόνια της γιαπωνέζας καλλιτέχνιδας. Περιλαμβάνει γκουάς σε χαρτί, συσσωρευτικά γλυπτά, γεγονότα και έργα μόδας, πρόσφατους πίνακες και ένα νέο Infinity Mirror Room που σχεδιάστηκε ειδικά για την έκθεση στο Βερολίνο και το οποίο βρίσκεται δίπλα σε μια ανακατασκευή του πρώτου της Infinity Mirror Room που είχε παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, το 1965.

«Η καλλιτεχνική θέση της Γιαγιόι Κουσάμα χαρακτηρίζεται από επαναστατικές παρεμβάσεις, οι οποίες υποστηρίζονται από την επιθυμία για πλήρη ένωση του ανθρωπίνου σώματος και έργου τέχνης και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των γυναικών στην τέχνη» δηλώνει η Στέφανι Ρόζενταλ, διευθύντρια του Gropius Bau και επιμελήτρια της έκθεσης.

Εκτός από το εκτεταμένο αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται οκτώ περαιτέρω ανακατασκευές εκθέσεων από την περίοδο 1952 έως 1983. Είναι έργα από τα δύσκολα χρόνια στις ΗΠΑ όπου κατέφυγε η Κουσάμα μη αντέχοντας το βαρύ οικογενειακό περιβάλλον και την εχθρική του στάση απέναντι στις καλλιτεχνικές της ανησυχίες. Έργα καινοτόμα για την εποχή τους που μπορούν να διαβαστούν ως πρόδρομος των σημερινών τάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνάντησαν την απόρριψη, την αμφισβήτηση και την άρνηση συχνά των γκαλερί να τα εκθέσουν. Η προσπάθεια της καλλιτέχνιδας να επαναπροσδιορίσει το ρόλο των γυναικών στην τέχνη της ανδροκρατούμενης τότε εποχής έχει πρωτεύουσα θέση στην έκθεση ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητές της. «Είμαι πολύ χαρούμενη που η αναδρομική μου εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο υπέροχο Gropius Bau. Αυτή είναι μια έκθεση που θα θυμάμαι για το υπόλοιπο της ζωής μου. Σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου, με αγάπη και ελπίδα. ” – δηλώνει με αφορμή την έκθεση στο Βερολίνο η Γιαγιόι Κουσάμα η οποία διέθεσε το προσωπικό της αρχείο και τα στελέχη της από το στούντιό της στο Τόκιο στη διάθεση της επιμελήτριας Στεφανί Ρόζενταλ που την επισκέφτηκε προσωπικά και συνεργάστηκε με την ομάδα της για τη διοργάνωση στο Βερολίνο.

Η έκθεση ανιχνεύει επίσης την εξέλιξη του πρώιμου έργου της Kουσάμα στη Γερμανία και την Ευρώπη από τη δεκαετία του 1960, όταν η καλλιτέχνης πρωτοεμφανίζεται με δική της πρωτοβουλία, το 1966, στη Μπιεννάλε της Βενετίας μπροστά από το ιταλικό περίπτερο, με τον “Κήπο του Νάρκισσου”, ένα έργο αποτελούμενο από χίλιες γυάλινες σφαίρες. Ήταν μια προσπάθεια να παρουσιάσει το έργο της και πέρα ​​από το κέντρο της ζωής της, τη Νέα Υόρκη. Πουλά τις μπάλες της για 1200 λιρέτες και απομακρύνεται από την αστυνομία.

Η πρώτη ατομική της έκθεση της Κουσάμα στη Γερμανία, το 1966 στη γκαλερί Thelen στο Έσσεν, η οποία έχει επίσης ανακατασκευαστεί στο Gropius Bau, ήταν ιδιαίτερα ανατρεπτική. Εκείνη την εποχή, οι χρυσές ζωγραφισμένες «Συσσωρεύσεις» της εκτέθηκαν σ’ ένα δωμάτιο, στο οποίο αντικείμενα όπως τραπέζι και καρέκλα ήταν καλυμμένα με φαλλικά μαλακά γλυπτά. Σε ένα άλλο δωμάτιο στέκονταν τέσσερα μανεκέν, τα οποία είχε ζωγραφίσει σαν τους τοίχους με τις διακριτικές πουά τους, κυκλικά χρωματιστά σημεία. Μακαρόνια απλωμένα στο πάτωμα και η καλλιτέχνης ομολόγησε ανοιχτά την εμμονή της στο σεξ και στα τρόφιμα. Στα εγκαίνια, η Κουσάμα εμφανίστηκε έντονα ντυμένη με ροζ κιμονό και κάπνιζε ένα τσιγάρο. Οι αντιδράσεις κατανεμήθηκαν αντίστοιχα. «Όλα είναι διαφορετικά σε αυτήν την έκθεση», έγραψε η καθημερινή εφημερίδα Essen.

Με τις ανακατασκευές στους χώρους του Martin Gropius επιχειρείται η αναπαράσταση των πρώτων εκείνων εκθέσεων στην Ευρώπη αλλά και των ατομικών της στις ΗΠΑ και την Ασία από τη δεκαετία του 1950 έως και τη δεκαετία του 1980 μετά το τέλος της οποίας άρχισε να κορυφώνεται η φήμη και να εκτοξεύονται τα εκατομμύρια δολλάρια στις δημοπρασίες των έργων της.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (γερμανικά και αγγλικά) εκδ. Prestel Verlag ο οποίος διατίθεται από το βιβλιοπωλείο Walther König στο Gropius Bau.

Ένα εκτεταμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σειρά εκδηλώσεων θα γίνουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της έκθεσης,  στις εγκαταστάσεις και στο gropiusbau.de/kusama .