ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ -Το πρόγραμμα του Ιδρύμματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή 2022-2024

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart,  8/6/22

Αναδρομική έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη με τίτλο «Πλάθοντας το Άυλο» στο μουσείο της Άνδρου παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι, από τις 3 Ιουλίου έως τις 2 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Επ΄ευκαιρία της έκθεσης το Ίδρυμα έδωσε στον Τύπο ένα εκθεσιακό πρόγραμμα για τους χώρους του στην Αθήνακαι την Άνδρο που φτάνει έως το 2024.

Πλάθοντας το Άυλο

H αναδρομική της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στην ‘Ανδρο καλύπτει σχεδόν πέντε δεκαετίες δημιουργίας και τις πολλές πτυχές της πορείας της, από τα πρώιμα παιδικά έργα έως σήμερα. Η έκθεση ξεκινά από το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, στο οποίο δημιουργεί εδώ και τριάντα χρόνια – μια εγκατάσταση γεμάτη ποίηση και μελαγχολία στο μουσείο της Άνδρου που θυμίζει τους στίχους από τη «Θάλασσα του πρωινού» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Η έκθεση αποτελεί μια ενιαία εικαστική εγκατάσταση που ολοκληρώνεται με το ανθρώπινο σώμα, καθοριστικό σημείο αναφοράς της τέχνης της Αθανασιάδη. Γυναικείες και ανδρικές φιγούρες, από ξύλο, μέταλλο και χαρτί, εμπνευσμένες από τη μυθολογία, την ίδια, τον πατέρα της ή τον σύζυγό της, συνυπάρχουν σε αυτόν τον χώρο, εκφράζοντας όλες τις πλευρές, ακόμα και τις πιο σκοτεινές, του έργου της, ενώ αποκαλύπτεται ο πρωταρχικός ρόλος της αφαίρεσης στο έργο της στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990, με τα περισσότερα έργα της ενότητας, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, να αναδεικνύουν τις επιρροές που δέχτηκε η καλλιτέχνης από γλύπτες όπως οι Henry Moore και Alberto Giacometti.

Φώτης Κόντογλου

Το φθινόπωρο του 2022 θα παρουισαστεί στο μουσείο Γουλανδρή της Αθήνας έκθεση για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή του στους νεότερους. Πρόκειται για ένα επετειακό αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή του Ελληνισμού της Ιωνίας και τα τρία χρόνια της λειτουργίας του μουσείου. Η έκθεση με 135 έργα θα αναδείξει την πολιτιστική και πνευματική προσφορά του Φώτη Κόντογλου στις Τέχνες και τα Γράμματα κατά τον 20ό αιώνα στην Ελλάδα, τις επιρροές που δέχθηκαν οι νεότεροι με πρώτους τους διαπρέψαντες μαθητές του Νίκο Εγγονόπουλο και Γιάννη Τσαρούχη και άλλους όπως οι Μόραλης, Λουκόπουλος, Βουρλούμης, Κοψίδης, Καρούσος, Παπαδέλης, Χοχλιδάκης και Ξυνόπουλος.

Νεορεαλισμός

Τον χειμώνα του 2023 θα παρουσιασθεί η έκθεση «Ο Νεορεαλισμός ως πρωτοποριακό κίνημα» (1960-1963) θέμα το οποίο παρά την ετερογένεια της ομάδας  του και την έλλειψη νεορεαλιστικής συνοχής των μελών της, καταχωρήθηκε ως σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια νεότερη ιστορία της τέχνης. Το νεορεαλιστικό αφιέρωμα παρουσιάζει μονοχρωμίες του Yves Klein, φθαρμένες αφίσες του Raymond Hains και του Jacques Villeglé, τα εν κινήσει γλυπτά του Jean Tinguely, οι συμπιέσεις του Arman και του César, οι πλαστικές συναρμογές των Martial Raysse και Christo. Οι πολύχρωμες αισθησιακές συνθέσεις της Niki de Saint Phalle, οι νεορεαλιστικές προτάσεις του Gérard Deschamps, του François Dufrêne, του Mimmo Rotella είναι προτάσεις που αναδεικνύουν τον αστικό χώρο με μέσα που προσφέρει η τεχνολογία.

Χρόνης Μπότσογλου (αναδρομική)

Το καλοκαίρι του 2023 θα παρουσιασθεί στην Άνδρο αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Χρόνη Μπότσογλου. Ο οραματιστής ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης και δάσκαλος έφυγε αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στον χώρο της μεταφυσικής υπαρξιακής διάστασης της ζωγραφικής του Τζιακομέτι.

Έργα σε χαρτί

Το φθινόπωρο του 2023 το μουσείο, θα παρουσιάσει στην Αθήνα την έκθεση «Έργα σε χαρτί από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή». Πολλά από τα αυτά ανήκουν σε λευκώματα που θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται έργα των Henri de Toulouse-Lautrec, Aristide Maillol, Georges Braque, Fernand Léger, Joan Miró, Henri Matisse και Pablo Picasso.

Νεο-ιμπρεσιονισμός και Μεσόγειος

Για τον χειμώνα του 2024 προγραμματίζεται η έκθεση «Ο νέο-ιμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου». Η έκθεση περιορίζεται στο γεωγραφικό πλαίσιο της Μεσογείου, εξ ου και η μη αναφορά στο όνομα του Georges Seurat ο οποίος δεν ήρθε σε επαφή με την Μεσόγειο. Ο Paul Signac αντιθέτως (παθιασμένος συλλέκτης ο ίδιος) υπήρξε από τους πρωτοπόρους του κινήματος. Στη σημαντική αυτή θεματική έκθεση, με έργα που προέρχονται από Μουσεία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μ. Βρετανίας, του Λουξεμβούργου και του Μονακό, περιλαμβάνονται ονόματα διάσημων μετα-ιμπρεσιονιστών όπως Paul Signac, Maximilien Luce, Théo Van Rysselberghe, Henri Matisse, Charles Camoin και Henri Manguin.

Νάκης Παναγιωτίδης και Arte Povera

Για τον χειμώνα του 2024 προγραμματίζεται επίσης και έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Νάκη Παναγιωτίδη ο οποιος εντάσσεται στο ρεύμα της Arte Povera. Σε αντίθεση με τον καταναλωτικό ευζωϊσμό της pop, πρωτοπορεί με την φιλόδοξη στόχευση αξιοποίησης και ενσωμάτωσης στις συνθέσεις του υλικών τα οποία ο χρόνος θέλει να αφήνει στο περιθώριο.