ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ “ΤΟΞΙΚΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Σαράντα πέντε Αμερικανοί βετεράνοι στρατιωτικοί που υπηρέτησαν στο Ιράκ, στο Κουβέιτ και σε άλλα πολεμικά θέατρα σε όλο τον κόσμο με επιστολή τους στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) ζητούν να απορρίψει τη χρηματοδότησή του από «τοξικές» πηγές.

«Ως βετεράνοι του πολέμου του Κόλπου και «του παγκόσμιο πολέμου κατά της τρομοκρατίας», καθώς και  ως καλλιτέχνες οι ίδιοι, αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς», γράφουν οι υπογράφοντες την επιστολή. “Αναγνωρίζουμε το δικό μας ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών για τον συνεχιζόμενο θάνατο και αναταραχή στο Ιράκ και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με αυτήν την πραγματικότητα μέσω της τέχνης, του ακτιβισμού και της ζωής μας.”

“Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις προηγούμενες ενέργειές μας και ως τέτοιο επιλέγουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με τους ιρακινούς καλλιτέχνες και όλους τους ακτιβιστές που ζητούν από το MoMA PS1 να« πάρει μια πραγματικά ριζοσπαστική θέση με την απόρριψη οποιασδήποτε χορηγίας και πηγής χρηματοδότησης από αυτούς που επωφελούνται από τα δεινά των άλλων. ”

Η επιστολή απεστάλη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση “Θέατρο Επιχειρήσεων: Οι Πόλεμοι του Κόλπου 1991-2011” στο MoMA PS1, οι οποίοι έστειλαν τη δική τους επιστολή, ζητώντας από το θεσμικό όργανο να διακόψει τους δεσμούς με τα αμφιλεγόμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Μεταξύ των ανθρώπων που υπέγραψαν την επιστολή αυτή ήταν η Mona Hatoum, ο Jon Kessler, η Laura Poitras, ο Michael Rakowitz και η Martha Rosler.

Ο υπογράφοντες είναι μέλη του Κινήματος Βετεράνων Τέχνης, μιας συλλογικής ομάδας που περιγράφει τον εαυτό της ως ένα “αποκεντρωμένο δίκτυο βετεράνων” που χρησιμοποιούν την τέχνη για να αντιμετωπίσουν “την κοινωνία που βρίσκεται σε ατελείωτο πόλεμο, το μιλιταρισμό και την απανθρωπιά”.

Η ομάδα καλεί σε παραίτηση τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του MoMA,  τραπεζίτη Leon Black, ιδιοκτήτη της  Constellis Holdings, μιας ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας που ήταν γνωστή ως Blackwater. Η εταιρεία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο που διεξήχθη από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και τρεις από τους υπαλλήλους της καταδικάστηκαν για θανατηφόρους πυροβολισμούς στο Ιράκ που στοίχισε τη ζωή 14 αμάχων.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι εταιρείες όπως η Constellis “έχουν ωφεληθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την καταναγκαστική εκμετάλλευση των Ιρακινών, ενώ λειτουργούν υπό την αιγίδα των αμερικανικών στρατιωτικών, χρησιμοποιώντας τα μέλη της υπηρεσίας ως εργαλεία μίας χρήσης και ως διαφημιστικά στηρίγματα.” Οι συντάκτες της επιστολής ισχυρίζονται ότι είδαν από πρώτο χέρι τα “παρασιτικά, κερδοφόρα κίνητρα των εργολάβων στον τομέα της άμυνας”.

Οι βετεράνοι μιλούν επίσης ειδικά εναντίον του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του MoMA Larry Fink, του οποίου η εταιρεία,  BlackRock, επενδύει σε εταιρείες που κατέχουν ιδιωτικές φυλακές. Επιχειρήσεις όπως αυτές, αναφέρεται στην επιστολή, “αντιπροσωπεύουν έναν εγχώριο πόλεμο ενάντια στους ανθρώπους του χρώματος και τους φτωχούς”.

 

 

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (1991-2011) ΣΕ 250 ΕΡΓΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΟ ΜοΜΑ PS1

ΤΟΞΙΚΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ WHITNEY THΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ