ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑΣ ΣΙΣΣΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΚΟΛΩΝΙΑ – Φωτογραφικά άλμπουμ της δεκαετίας του 1860 που δημιούργησε η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας (Σίσσυ), με φωτογραφίες γυναικών της άρχουσας τάξης, παρουσιάζει από χτες (24/10), το μουσείο Λούντβιχ της Κολωνίας.

Το μουσείο διατηρεί στις συλλογές του 18 άλμπουμ με περίπου 2000 φωτογραφίες στη μορφή Carte de Visite. Στερεωμένες σε χαρτόνι διαστάσεων 6 x 9 cm, οι φωτογραφίες απεικονίζουν αριστοκράτες – πολλά μέλη της οικογένειας της Ελισάβετ -, διασημότητες και έργα τέχνης. Τα άλμπουμ αυτά ανακαλύφθηκαν ξανά τελευταία χρόνια ως δημιουργικά κολάζ, χώροι ιδεών για κοινωνικές δομές και ως μέσον αυτοπροβολής. Ανάμεσά τους υπάρχουν τρία «άλμπουμ ομορφιάς».

«Δημιουργώ ένα άλμπουμ ομορφιάς και τώρα συλλέγω φωτογραφίες, μόνο γυναικείες. Σας ζητώ να μου στείλετε τα όμορφα πρόσωπα που μπορείτε να βρείτε από τον Angerer και άλλους φωτογράφους », έγραψε στον κουνιάδο της, Αρχιδούκα Λούντβιχ Βίκτορ από τη Βενετία το 1862. Λίγο αργότερα, το αίτημα αυτό στάλθηκε, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, στους πρεσβευτές της Αυστρίας στην Κωνσταντινούπολη, την Αγία Πετρούπολη, το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Εξίσου πολύτιμα με το περιεχόμενο των άλμπουμ ομορφιάς στο Μουσείο Λούντβιχ είναι οι βιβλιοδεσίες τους με δέρμα που έχουν σχεδιαστεί  με αμέθυστο, εξαρτήματα ορείχαλκου και επιχρυσωμένα άκρα. Η έκθεση  επιχειρεί να περιγράψει τις σχέσεις μεταξύ της σχεδόν εμμονικής συλλογής πορτρέτων γυναικών και της εικόνας που η ίδια η αυτοκράτειρα δημιουργεί για τον εαυτό της και αργότερα αρνείται. Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ αποτυπώνει στη φωτογραφική της συλλογή  περισσότερο τα ενδιαφερόντα που είχε ως νεαρή κοπέλα, όταν ανακάλυπτε τον κόσμο: φωτογραφίζει χορευτές τσίρκου, κάθεται δίπλα στα αγαπημένα της σκυλιά, φωτογραφίζει την αδερφή της αλλά και γυναίκες ηθοποιούς ντυμένες με ανδρικά κοστούμια. Υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες με την ίδια.

Τα χρόνια κατά τα οποία δημιούργησε τα άλμπουμ προηγήθηκαν του γάμου και της φυγής από τη Βιέννη, όπως έγραψε η βιογράφος της Brigitte Hamann. Η Ελισάβετ έζησε για μήνες στη Βενετία, τη Μαδέρα και την Κέρκυρα και στο διάστημα αυτό ωρίμασε και βρήκε πρότυπα για την αυτο-παρουσίασή της λιγότερο στην ευγένεια, την οποία επέκρινε, και περισότερο στους αστέρες της διεθνούς σκηνής. Θεώρησε τα πολύτιμα ρούχα που φορούσε σε επίσημες περιστάσεις ως μεταμφίεση και μίλησε για “πιάτα” στα οποία τοποθετήθηκε.

Μετά τα 30 της, μαζί με την προσωπική κρίση που πέρασε, το ενδιαφέρον της Ελισάβετ της Αυστρουγγαρίας για τη φωτογραφία μειώθηκε μέχρι που αποφάσισε να μην φωτογραφίσει τον εαυτό της, ούτε καν για ιατρική ακτινογραφία.

Η έκθεση υποστηρίζεται από το Αυστριακό Πολιτιστικό Φόρουμ του Βερολίνου. Η αποκατάσταση των φωτογραφικών άλμπουμ της Eλισάβετ της Αυστρίας-Ουγγαρίας έγινε με τη συνδρομή των Friends of the Kulturstiftung der Länder.