ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να διαθέσει άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να ενισχύσει την πολιτιστική της βιομηχανία, η οποία είναι κλειδωμένη από το περασμένο φθινόπωρο.

Χτες, 4 Φεβρουαρίου, η υπουργός Πολιτισμού Monika Grütters , σε συνέντευξη Τύπου, στο Martin-Gropius-Bau του Βερολίνου που παρεμένει κλειστό από το Νοέμβριο, ανακοίνωσε μια δεύτερη παροχή χρημάτων στις τέχνες. Η επιχορήγηση αυτή σηματοδοτεί το δεύτερο κεφάλαιο του λεγόμενου προγράμματος «Neustart Kultur» (New Start Culture), το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο με τη διάσωση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ να κατανέμεται σε πολιτιστικούς φορείς της Γερμανίας. Το πρόγραμμα αποτελείται από περισσότερα από 60 υποπρογράμματα και υποστηρίζει κινηματογράφους, μουσεία, θέατρα και άλλους χώρους και  τομείς δημιουργίας και στόχο έχει να προσφέρει σε καλλιτέχνες και οργανισμούς μέσα διαβίωσης και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση.

Στις 3 Φεβρουαρίου, μετά από διαπραγμάτευση πέντε ωρών, οι ηγέτες του συνασπισμού συμφώνησαν να προσφέρουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, εκτός από άλλα μέτρα που θα βοηθήσουν τις οικογένειες, τους χαμηλόμισθους και την οικονομία γενικότερα. Σε δήλωση που διανεμήθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο πολιτιστικός τομέας έχει «επηρεαστεί ιδιαίτερα» από την πανδημία.

Να σημειωθεί ότι οι ενισχύσεις της Γερμανίας στον πολιτισμό δεν διαφέρουν ως προς το ύψος από τις αντίστοιχες άλλων χωρών της Ευρώπης. Τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επιχορήγηση 1,57 δισεκατομμυρίων λιρών (1,79 δισεκατομμύρια ευρώ) στον πολιτιστικό τομέα και η Γαλλία δήλωσε ότι θα διανείμει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο. (Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν πολύ πίσω.)

Εντωμεταξύ, η Γερμανική Ένωση Μουσείων και οι διευθυνές των μουσείων που πιέζουν με επιστολές τους την κυβέρνηση να προσφέρει μια αποτελεσματική στρατηγική ανοίγματος, απέφυγαν, προς το παρόν, να σχολιάσουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.