ΑΛΛΟ ΧΑΖΕΥΩ, ΑΛΛΟ ΑΓΟΡΑΖΩ (βιβλίο)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη  21 /9/ 21

Με το «α! ωραίο εξώφυλλο! τί είναι αυτό;» δεν ανεβαίνουν οι πωλήσεις των βιβλίων. Ας σταματήσουν να ωραιοποιούν την κατάσταση κι ας δούν, επιτέλους, οι εμπλεκόμενοι με αυτό, την πραγματικότητα κατάματα. Η προέλευση του τύπου – περίπατος, τζάμπα βόλτα και χάζεμα των πάγκων με βιβλία δεν σημαίνει «δίψα για βιβλίο και πολιτισμό» γενικότερα, όπως γράφουν και συμπεραίνουν άρθρα, με αφορμή την έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο, σε μια προσπάθεια να διαφημίσουν το είδος και να προσελκύσουν κοινό.

Δε είναι τα επιβαρυμένα έξοδα του Σεπτέμβρη (σχολεία, δίδακτρα, φροντιστήρια, κλπ) που αποτρέπουν την αγορά  όσο η συνήθεια των ελλήνων να μη διαβάζουν. Το «χούϊ» που δεν υπάρχει, είναι. Δεν τους λείπει το βιβλίο – δείτε τα σπίτια των ανθρώπων που επαγγελματικά έχουν σχέση με το διάβασμα (δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές,  κά) πόσα ράφια έχουν στο σπίτι τους και τί πέραν των δωρεάν πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και των βοηθημάτων και των πάλαι πότε προσφορών των κυριακάτικων εφημερίδων υπάρχει εκεί. Ειδικά αυτές τις μέρες τα βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας είναι άδεια κι ας έχουν επιστρέψει και οι τελευταίοι θαμώνες των διακοπών. Κι ας πληθαίνουν τα ρεπορτάζ σχετικά με τις νέες εκδόσεις του φθινοπώρου – λες και ξεπούλησαν τίτλους από παρόμοια ρεπορτάζ στις αρχές του καλοκαιριού. Κι ας γράφουν «σεντόνια» τα κυριακάτικα διαφημίζοντας, εμμέσως, επικείμενες εκδόσεις. Κι ας υπάρχουν πάγκοι με προσφορές βιβλίων στη μισή τιμή, ιδιαίτερα ζηλευτές.

Είναι ακριβά τα βιβλία; Ναι, είναι σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Πρόσφατα, σε μια περιήγηση στα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας θέλησα να αγοράσω ένα πολυδιαφημιζόμενο μυθιστόρημα αμερικανού συγγραφέα από το βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου. Απογοήτευση η τυπογραφική εμφάνιση – ένα βιβλίο τσέπης, πολυσέλιδο, λίγο μεγαλύτερο σε διάσταση από χαρτόδετες εκδόσεις penguin κοστίζει 20 ευρώ.

“Να το πάρουμε μισό-μισό” πρότεινε ο συνοδοιπόρος. “Θα μας έρθει από δέκα ευρώ στον καθένα”.

«Να το αγοράσουμε στο πρωτότυπο» – αντιπρότεινα. www… και δες πόσο έχει.