ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓΟΥΝΤΥ ΑΛΕΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Ακυρώνεται η έκδοση της αυτοβιογραφίας Apropos of nothing (Επ’ ευκαιρία του τίποτα) του Γούντυ Άλεν που είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 7 Απριλίου. Ο εκδοτικός οίκος Hachette Book Group  προχώρησε στην απόφαση αυτή έπειτα από τη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν την Πέμπτη (5/3) το απόγευμα έξω από τα γραφεία του στην πλατεία Ροκφέλλερ, στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι από εκατό  εργαζόμενοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να κυκλοφορήσουν τα απομνημονεύματα του διάσημου αμερικανού κινηματογραφιστή.

Η διαφωνία των εργαζομένων και η στάση εργασίας αποτελεί, σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, «ένδειξη αλληλεγγύης στα θετά παιδιά του συγγραφέα, τον Ρόναν Φάροου και την Ντίλαν Φάροου η οποία κατηγορεί τον Γούντυ Άλεν για σεξουαλική επίθεση στην ηλικία των επτά ετών.»

Σε ανακοίνωσή του ο εκδοτικός οίκος Hachette Book Group, επιβεβαιώνει ότι  επιστρέφονται τα δικαίωματα της αυτοβιογραφίας στον συγγραφέα και αναφέρει: «Η απόφαση να ακυρωθεί το βιβλίο του κύριου Άλεν ήταν δύσκολη. Παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις σχέσεις μας με τους συγγραφείς και δεν ακυρώνουμε εύκολα βιβλία. Έχουμε δημοσιεύσει και θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε πολλά βιβλία που προκαλούν. Ως εκδότες, διασφαλίζουμε καθημερινά στη δουλειά μας να ακούγονται διαφορετικές φωνές και αντικρουόμενες απόψεις. Επίσης, ως εταιρεία, δεσμευόμαστε να προσφέρουμε ένα συναρπαστικό, υποστηρικτικό και ανοιχτό περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό μας. Τις τελευταίες ημέρες, η ηγεσία του HBG είχε εκτεταμένες συνομιλίες με το προσωπικό μας και με άλλους. Αφού ακούσαμε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η προώθηση της δημοσίευσης δεν θα ήταν εφικτή για το HBG».

Η έκδοση των απομνημονευμάτων του Γούντυ Αλεν ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα. Η δημόσια εικόνα του σκηνοθέτη έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των καταγγελιών εναντίον του, από την Ντίλαν Φάροου, της κόρης της πρώην συντρόφου του Μία Φάροου, για σεξουαλική παρενόχληση όταν εκείνη ήταν επτά ετών. Οι αντιδράσεις της ίδιας, στην ανακοίνωση της κυκλοφορίας των απομνημονευμάτων από τον εκδοτικό οίκο, ήταν σφοδρότατες και αποκαλυπτικές, ιδιαίτερα, μάλιστα ως προς τη στάση του του εκδοτικού οίκου απέναντι στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης γενικά. Σε ανάρτησή της, στο Τwitter, η Ντίλαν Φάροου, δήλωσε «σοκαρισμένη», χαρακτηρίζοντας την κυκλοφορία του βιβλίου ως «απόλυτη προδοσία» στον αδελφό της Ρόναν Φάροου, η έρευνα του οποίου για τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν  και το κίνημα MeToo, με τίτλο «Catch and Kill: Lies, Spies and The Conspiracy To Protect Predators», είχε κυκλοφορήσει από τον ίδιο εκδοτικό οίκο!

Να σημειωθεί ότι η αυτοβιογραφία «Apropos of Nothing» αποτελεί «μία συνοπτική αναφορά της ζωής του, προσωπικής και επαγγελματικής, στην οποία περιγράφει το έργο του στο σινεμά, την τηλεόραση και το θέατρο. Ο Αλεν γράφει επίσης για τις σχέσεις του με την οικογένεια, τους φίλους και τις αγάπες της ζωής του». Η συμφωνία για την έκδοση έκλεισε πριν από ένα χρόνο και το βιβλίο εκτός από τις ΗΠΑ, επρόκειτο να κυκλοφορήσει στον Καναδά, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία και σε άλλες χώρες.