ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 1/7/22

Δύο ακτιβιστές μέλη της οργάνωσης “Just Stop Oil” τοποθέτησαν τα δάχτυλά τους στην κορνίζα του πίνακα «Ανθισμένες Ροδακινιές»(Peach Trees in Blossom) του Βαν Γκογκ (1889), καλώντας έτσι, αφενός την κυβέρνηση να σταματήσει την εισρροή νέου πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφετέρου τα ιδρύματα πολιτισμού να συμμετάσχουν μαζί τους στην πολιτική αντίσταση. Ο πίνακας παρουσιάζει μία άποψη ανοιχτής πεδιάδας, έξω από την πόλη Άρλ της νότιας Γαλλίας, στις αρχές της άνοιξης. Το έργο εκτίθεται στην Courtauld Gallery του Λονδίνου.

«Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό», αναφέρει ο Λούις ΜακΚένι, ένας από τους ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής που κόλλησαν τα χέρια τους στον πίνακα, στο βίντεο που δημοσίευσε η «Just Stop Oil». «Είμαστε εδώ, κολλημένοι σε αυτό τον όμορφο πίνακα, επειδή είμαστε τρομοκρατημένοι για το μέλλον μας», συμπληρώνει ο 21χρονος, προσθέτοντας ότι περίμεναν τη σύλληψή τους. «Αν υπήρχε άλλος τρόπος για να γίνει η αλλαγή που χρειαζόμαστε, δεν θα το κάναμε. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα», συνεχίζει. Ο ΜακΚένι, κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση ότι προωθεί «πάνω από 40 νέα πρότζεκτ για ορυκτά καύσιμα», που είναι «σαν να υπογράφουμε τη θανατική καταδίκη μας». «Η γενιά μου δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναλάβει τέτοιου είδους δράση», συμπληρώνει.

Η δράση έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η περιοχή της Προβηγκίας που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει ξηρασία. Μετά από έναν ξηρό χειμώνα και την άνοιξη κατά την οποία τα επίπεδα βροχόπτωσης ήταν 45% κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους, ενώ ακολούθησε ένας ακραίος καύσωνας τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Γαλλία έχει απελπιστικά χαμηλά ποσοστά της στάθμης των υδάτων. Από τις 15 Ιουνίου, ισχύουν 124 οδηγίες περιορισμού της κατανάλωσης νερού σε συνολικά 39 από τα 96 διαμερίσματα της ηπειρωτικής χώρας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με απεργίες και εσωτερικές αναταραχές ώθησαν το Φόρεϊν Όφις να εκδώσει προειδοποιήσεις στους παραθεριστές σχετικά με πιθανές εντολές εκκένωσης.[3]

Χθες, πέντε νεαροί υποστηρικτές του Just Stop Oil συνελήφθησαν στην Πινακοθήκη Kelvingrove στη Γλασκώβη, αφού ψέκασαν με μπογιά στους τοίχους και τα δάπεδα της γκαλερί και κόλλησαν τον εαυτό τους στο πλαίσιο της τοπογραφίας «Η καρδιά μου στα Χάιλαντς», έργο του 19ου αιώνα του Horatio McCulloch..