ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΖΑΜΑΪΚΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Διακόσια και πλέον χρόνια μετά τη μεταφορά τους στο Λονδίνο, δύο ξύλινα γλυπτά από την Καραϊβική βρέθηκαν στο επίκεντρο της διεθνούς διαμάχης για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσης.

Πρόκειται για μία ανδρική φιγούρα που πιθανότητα αποδίδεται στονBoinayel, θεό της βροχής, μήκους ενός μέτρου, και μια σκαλιστή πνεύματος πουλιών με προεξέχον ράμφος και εκτεταμένα φτερά  που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ήρθαν στην επικαιρότητα μετά τη δημόσια έκκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση της Τζαμάικα για την επιστροφή τους.

Τα γλυπτά θεωρούνται έργα  του λαού Tαϊνό – των αυτόχθονων κατοίκων της Καραϊβικής, τον 15ο αιώνα, τους οποίους συνάντησαν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές όταν εμφανίστηκαν στη χώρα για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του Βρετανικού Μουσείου, τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν σε σπηλιά το 1792 και μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο επτά χρόνια αργότερα. Εκτός από τα δύο ξύλινα έργα στο μουσείο,υπάρχουν αποθηκευμένοι και αλλοι θησαυροί που προέρχονται από την Τζαμάικα, τα οποία η υπουργός Πολιτισμού του νησιού Olivia Grange θέλει να επαναπατριστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Είναι ανεκτίμητα. Είναι σημαντικά για την ιστορία της Τζαμάικα και ανήκουν στον λαό της. Εργαζόμαστε μέσω του Εθνικού μας Συμβουλίου για την επιστροφή τους.”- αναφέρει σε δηλώσεις της.

Τα αντικείμενα κατέληξαν στη συλλογή του συλλέκτη τέχνης William Ockleford Oldman, ο οποίος τα κράτησε στο σπίτι του στο Clapham όπου οργάνωσε ιδιωτικό μουσείο. Η συλλογή χωρίστηκε μετά το θάνατό του και πωλήθηκε τμηματικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι “δεν έλαβε καμία επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού της Τζαμάικα. Διευκρινίζει επίσης ότι τα αντικείμενα Ταϊνό από τη συλλογή Oldman αποκτήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Το γλυπτό πνεύμα των πτηνών δεν εκτίθεται προς το παρόν, παλαιότερα όμως είχε παρουσιαστεί σε ειδική έκθεση στο μουσείο, το 2007 και έχει επίσης δανειστεί πολλές φορές σε εκθέσεις στην Ιαπωνία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Μουσείο Horniman στο Λονδίνο. Το Βρετανικό Μουσείο διατηρεί συνεχείς συνεργασίες σε ερευνητικά προγράμματα με συναδέλφους και κυβερνήσεις των νησιών στην Καραϊβική ».

Είναι γεγονός ότι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν  τα μεγάλα μουσεία του Λονδίνου είναι η επιστροφή εκθεμάτων στις χώρες απ΄όπου προέρχονται. Και όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2017 ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει τα αφρικανικά έργα που υπάρχουν στα γαλλικά μουσεία. Κι αυτό επειδή μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι, συνέστησε ότι όλα τα “χωρίς συγκατάθεση” έργα τέχνης που αποκτήθηκαν από τη χώρα, κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιοκρατίας, θα πρέπει να επιστρέφονται μόνιμα στις χώρες προέλευσης.