ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  7/11/21

Στο χώρο της σύγχρονης τέχνης εισέρχεται το Βατικανό με μία νέα επιβλητική αίθουσα που παραχώρησε για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στην ιστορική Αποστολική Βιβλιοθήκη.

“Με τον τρόπο αυτό το Βατικανό ανταποκρίνεται στη πρόκληση να ενισχύσει τον πολιτιστικό του ρόλο στον σύγχρονο κόσμο»- δήλωσε ο βιβλιοθηκάριος του Καρδινάλιος José Tolentino de Mendonça με αφορμή τα εγκαίνια της αίθουσας απο τον Πάπα Φραγκίσκο στις 5 Νοεμβρίου.

Στη νέα αίθουσα παρουσιάζεται η έκθεση EVERYONE: Humanity on its way” με έργα του Pietro Ruffo, σε μια εγκατάσταση που μετατρέπει τον χώρο «σε ένα καταπράσινο τροπικό δάσος». Σε δηλώσεις του ο καλλιτέχνης ανέφερε ότι «η συνάντηση με την τεράστια κληρονομιά της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού ήταν για μένα ένα ταξίδι στη γνώση, τη γεωγραφία και την ιστορία της ανθρωπότητας». Το έργο του Ruffo επιχειρεί να αναπτύξει έναν διάλογο με ιστορικά αντικείμενα από τη βιβλιοθήκη, όπως ένα χάρτη του Νείλου του 17ου αιώνα που φτιάχτηκε από τον εξερευνητή Evliya Çelebi και ο οποίος συνδιαλέγεται με ουτοπικούς και αλληγορικούς χάρτες που δημιούργησε ο καλλιτέχνης.

Το ίδιο το κτίριο της βιβλιοθήκης χρονολογείται από τον 16ο αιώνα ενώ η παπική βιβλιοθήκη χρονολογείται τον 4ο αιώνα. Ο νέος χώρος για τις περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, χρηματοδοτήθηκε από τους κληρονόμους του αμερικανού επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Κερκ Κερκόριαν.

Στην ομιλία του στα εγκαίνια, την Παρασκευή το βράδυ, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται «νέους χάρτες» για να ανακαλύψει την αδελφότητα, την κοινωνική φιλία και το κοινό καλό.«Μια κλειστή νοοτροπία είναι στείρα και γεμάτη αβεβαιότητα», είπε. «Χρειαζόμαστε μια νέα ομορφιά που δεν είναι η συνηθισμένη αντανάκλαση της δύναμης λίγων εκλεκτών, αλλά είναι ένα θαρραλέο μωσαϊκό της διαφορετικότητας όλων των ανθρώπων». Και ενθάρρυνε την Αποστολική Βιβλιοθήκη να διατηρήσει το παρελθόν μεταφράζοντας τη χριστιανική ιστορία σε νέες γλώσσες.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 25 Φεβρουαρίου 2022 κάθε Τρίτη και Τετάρτη από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα.