ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKER 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τέσσερα πρωτοεμφανιζόμενα μυθιστορήματα και δύο αουτσάιντερ συμπεριλήφθηκαν στη βραχεία λίστα για το φετινό Βραβείο Booker με αποτέλεσμα η  θεωρούμενη φαβορί και επί δύο φορές νικήτρια συγγραφέας Χίλαρι Μάντελ να τεθεί εκτός με το υποψήφιο- τρίτο κατά σειρά βιβλίο “Ο καθρέφτης και το φως” της τριλογίας της για τη ζωή του Τόμας Κρόμγουελ..

Οι φετινοί υποψήφιοι είναι οι Diane Cook, Tsitsi Dangarembga, Avni Doshi, Maaza Mengiste, Douglas Stuart και Brandon Taylor. Όλοι κατοικούν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, οι έξι είναι κάτοικοι των ΗΠΑ εκτός από  μία υποψήφια  τη Tsitsi Dangarembga από τη Ζιμπάμπουε η οποία είναι υπόδικος στη χώρα της  για τη συμμετοχή της σε αντι-κυβερνητική διαδήλωση στο Χαράρε. Η συγγραφέας του βιβλίου «This Mournable Body» είναι κινηματογραφίστρια, θεατρική συγγραφέας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Τεχνών για την Πρόοδο στην Αφρική..

Το Βραβείο Booker, το πιο διάσημο λογοτεχνικό βραβείο του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ανοιχτό σε οποιοδήποτε μυθιστόρημα γραμμένο στα Αγγλικά από συγγραφέα οποιασδήποτε εθνικότητας.

Σχολιάζοντας την παράλειψη της Mantel, ο Lee Child, μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων δήλωσε ότι όντως πρόκειται για ένα απολύτως υπέροχο μυθιστόρημα, χωρίς αμφιβολία  «… αλλά υπήρχαν βιβλία που ήταν καλύτερα, κι αυτό μπορώ να πω προσωπικά.”

Τα θέματα που καλύπτονται από τους έξι υποψηφίου  συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων ιστορίες για την κλιματική αλλαγή, τη δυσκολία της ζωής στη Ζιμπάμπουε, την άνοια και τις

Αναλυτικά η σύντομη λίστα Booker 2020:

Diane Cook – The New Wilderness

Tsitsi Dangarembga – This Mournable Body

Avni Doshi – Burnt Sugar

Maaza Mengiste –The Shadow King

Douglas Stuart – Shuggie Bain

Brandon Taylor – Real Life

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 17 Νοεμβρίου.

Tο χρηματικό έπαθλο του βραβείου ανέρχεται σε 50.000 στερλίνες. Αυτή τη χρονιά. Λόγω του κορωνοϊού το  Ίδρυμα του Βραβείου Booker, θα απαλλάξει τον εκδότη του νικητή και τους εκδότες των φιναλίστ από την εισφορά που έπρεπε να καταβάλουν για το μάρκετινγκ και την προώθηση των βιβλίων τους (10.000 και 5.000 στερλίνες αντίστοιχα).

Ετικέτες