ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη 5/3/22

Ζήτημα ωρών είναι πλέον η αναπόφευκτη μεγάλη επίθεση στην Οδησσό, το μεγαλύτερο, ζωτικής σημασίας, λιμάνι για την οικονομική επιβίωση της Ουκρανίας. Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού έχουν, ήδη, συγκεντρωθεί λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα της χώρας, στη Μαύρη Θάλασσα και τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν όλο και πιο κοντά από τα ανατολικά. Η περιοχή γύρω από την κομψή μπαρόκ όπερα της Οδησσού θυμίζει τώρα σκηνικό από ταινία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με στοίβες τους σάκους άμμου να φτάνουν ψηλά στο στήθος των στρατιωτών, ενώ στις γραμμές του τερματικού σταθμού των τραμ σπινθήρες πετούν μέρα και νύχτα καθώς εργάτες με φόρμες κόβουν παλιές σιδηροτροχιές και τις συγκολλούν σε οδοφράγματα που ονομάζονται «σκαντζόχοιροι» σε μια προσπάθεια να αναχαιτήσουν την έλευση των ρωσικών τανκς.

Οι κάτοικοι, τα γυναικόπαιδα κυρίως, άρχισαν ήδη να εκκενώνουν την πόλη, αφήνοντας πίσω τους άντρες που λόγω του ισχύοντος στρατιωτικού νόμου απαγορεύεται να φύγουν από την Ουκρανία. Στην Οδησσό, την άλλοτε πόλη των Ελλήνων, εκεί όπου το 1994 η χώρα μας άνοιξε το πρώτο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και εγκαινίασε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού ανά τον κόσμο (*), οι προοπτικές για την ύπαρξή μας εκεί “διαγράφονται σκοτειναί”. Ως χώρα μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, κι ενώ η πόλη περάσει στους ρώσους, η Ελλάς θα ακολουθήσει τις αποφάσεις για τις κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες μέχρι στιγμής επιβάλουν αποκλεισμό από οτιδήποτε δυτικοευρωπαϊκό στοιχείο πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μορφωτικά θέματα, αμοιβαιότητα σε πολιτιστικές ανταλλαγές και διοργάνωση εκδηλώσεων σε ελεγχόμενες από τους ρώσους περιοχές. Κι ας μη ξεχνάμε ότι αποτελούμε εμπόλεμο μέρος κι έχουμε στείλει όπλα σε ουκρανούς για να σκοτώνουν ρώσους.

(*)Το Παράρτημα του ΕΙΠ ιδρύθηκε στην ιστορική πόλη της Οδησσού το 1994, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος και την άδεια λειτουργίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουκρανίας (Ν 27, 8 Απριλίου 1994). Ο Δήμος της Οδησσού παραχώρησε, με συμβολικό μίσθωμα, τρία οικήματα, ένα από τα οποία υπήρξε η ιστορική οικία του Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή, όπου συνεδρίαζαν και τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Σ΄αυτό οργανώθηκε το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας ενώ στους υπόλοιπους χώρους η Βιβλιοθήκη, οι αίθουσες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.