ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΒΑΝ-ΓΚΑΡΝΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Μια τομή στην κινηματογραφική και γραφιστική ιστορία επιχειρεί το βιβλίο με τις 250 αφίσες κινηματογραφικών ταινιών της δεκαετίας του 1920 και της δεκαετίας του ’30 στη Ρωσία. Η έκδοση (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) εξερευνά τον κόσμο της πρωτοποριακής, επαναστατικής αισθητικής με τα τολμηρά χρώματα, τις δραματικές γωνίες και την εντυπωσιακή τυπογραφία, αυτά τα εκπληκτικά σχέδια που μαρτυρούν την πειραματική πρωτοπορία της προ-σταλινικής εποχής.

Οι αφίσες προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή της Susan Pack και η επιλογή παρουσιάζει το έργο 27 διαφορετικών καλλιτεχνών. Από την τολμηρή εμφάνιση έως τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, κάθε καλλιτέχνης εμφανίζει ένα ξεχωριστό στυλ και αισθητική. Οι καλλιτέχνες αυτοί με το έργο τους να παραμένει άγνωστο σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ρωσικής πρωτοπορίας, πειραματίστηκαν με τις ίδιες πρωτοποριακές κινηματογραφικές τεχνικές που ανέπτυξαν λαμπροί κινηματογραφιστές της εποχής, όπως οι σκηνοθέτες  Dziga Vertov, ο Sergei Eisenstein, ο Alexander Dovzhenko, ο Lev Kuleshova και άλλοι.

Το τέλος της δεκαετίας του 1920 θεωρείται το τέλος της χρυσής εποχής της σοβιετικής τέχνης. Με την άνοδο του Ιωσήφ Στάλιν στην εξουσία η μοντερνιστική τέχνη κρίθηκε επιβλαβής για τον σοβιετικό λαό και αντικαταστάθηκε από τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό ως η νέα κρατική πολιτιστική ιδεολογία.

Ετικέτες