ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΝSKY ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Έκθεση-δρόμου, αφιέρωμα στον Banksy, οργάνωσαν οι κάτοικοι της Βηθλεέμ για να τον ευχαριστήσουν που με τις πρωτοβουλίες και τά έργα του επέστησε την προσοχή του διεθνούς κοινού στην πόλη. Είκοσι εικόνες από το ανώνυμο έργο του διάσημου καλλιτέχνη του δρόμου τοποθετήθηκαν σε πάνελ δύο όψεων, στο κέντρο της Βηθλεέμ, ενώ ομότέχνοί του στη Γάζα έγραψαν «Ευχαριστώ Banksy» στην παραλία.

“Βοήθησε την οικονομία μας με τον« εναλλακτικό τουρισμό», λέει ο διοργανωτής της εκδήλωσης Yamen Elaben.«Ο Banksy μας εκπλήσσει πάντα» πρόσθεσε σ’ ένα βίντεο που δημιούργησε για τον καλλιτέχνη και ανέφερε ότι το έργο του “αντάρτη” δημιουργού έχει αναδείξει την πόλη της Δυτικής Όχθης ως παγκόσμιο προορισμό ακόμη και πέρα ​​από την ταυτότητά της ως γενέτειρα του Ιησού.

Πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν τη δημόσια εκδήλωση, στον καθένα στους οποίους δόθηκε μια δωρεάν μάσκα προσώπου με ένα έντυπο για τον Banksy. Ο Elabed ζήτησε επίσης από τους επισκέπτες να γράψουν στο βιβλίο εντυπώσεων που σκοπεύει να στείλει στον καλλιτέχνη.

Το πρώτο έργο του Banksy στη Βηθλεέμ ξεκίνησε το 2005, όταν ζωγράφισε εννέα μικρές σκηνές στο Δυτικό Τείχος, μήκους 435 μιλίων που κατασκεύασε το Ισραήλ για να κρατήσει εκτός τους Παλαιστίνιους. Ο καλλιτέχνης έχει επισκεφτεί ξανά την πόλη, πολλές φορές από τότε, και, το 2017 δημιούργησε ένα περίπλοκο έργο εγκατάστασης, γνωστό ως “Walled Off Hotel”. Τον περασμένο μήνα, ο Bansky δημοπράτησε τρεις πίνακες από το ξενοδοχείο για 2,9 εκατομμύρια δολάρια, δωρίζοντας τα έσοδα σε ένα τοπικό νοσοκομείο της Βηθλεέμ.

Ο ίδιος δεν ντρέπεται για τις απόψεις του υπέρ της Παλαιστίνης αν και οι επικριτές του, και από τις δύο πλευρές, έχουν ασχοληθεί με τον χειρισμό του θέματος. Οι μεν Παλαιστίνιοι τον προσκάλεσαν να εξομαλύνει τη σύγκρουση στην περιοχή ενώ οι Ισραηλινοί έχουν καταγγείλει το έργο του ως προπαγανδιστικό ενάντια στα συμφέροντα του Ισραήλ .

 

Video