ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

22/6/22

Aφιέρωμα στον θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, σεναριογράφο, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη παρουσιάζει η Ταινοθήκη της Ελλάδος, από τις 23 έως τις 28 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του.

Στην ταράτσα της Ταινιοθήκης, θα προβληθεί η ταινία «ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ Τ’ ΑΗΔΟΝΙ» (1968) που σκηνοθέτησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε συνεργασία με τον αδερφό του Γιώργο Καμπανέλλη, καθώς και ταινίες στις οποίες είτε υπογράφει το σενάριο, ή την επιμέλεια σεναρίου, ή βασίστηκαν σε δικό του θεατρικό έργο:

ΣΤΕΛΛΑ (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια»), Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ (1956) του Γρηγόρη Γρηγορίου, ΟΙ ΆΣΣΟΙ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ/ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΉΡΩΕΣ (1956) του Βασίλη Γεωργιάδη, ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ (1957) του Ντίνου Δημόπουλου, Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ (1958) του Γιώργου Ζερβού, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (1959) του Νίκου Κούνδουρου, Η ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο) και ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ (1966) του Πάνου Γλυκοφρύδη.

Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ της Ηρώς Σγουράκη «ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ: ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ» (2005), ένα πολύ ενδιαφέρον τηλεοπτικό πορτραίτο του συγγραφέα.

Να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟΑ εγκαινίασε την έκθεση «ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα» στην Πινακοθήκη Γκίκα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη (η οποία συνεχίζεται έως 30/07/2022), ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε αφιερωματικό τόμο για το έργο του.

Το πρόγραμμα προβολών εδώ

Στη φωτογραφία σκηνή από την ταινία ” Η λίμνη των πόθων (1958) του Γιώργου Ζερβού, με τη Τζένη Καρέζη.