ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΒΑΒΕΛ” ΑΠΟ ΤΙΣ “ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Αφιέρωμα στη «Βαβέλ», το περίφημο περιοδικό κόμικς που πρόσφερε το σπουδαίο του  διοργανώνει τo 26o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με αφορμή το ντοκιμαντέρ του «Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» του Μελέτη Μοίρα που θα προβληθεί στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.

Εφτά συνεργάτες του περιοδικού με επικεφαλής, τη Νίκη Τζούδα, συνεκδότρια του εντύπου, επέλεξαν τις αγαπημένες τους ταινίες και τις μοιράζονται με το κοινό του φεστιβάλ. Είναι οι Αλέξης Καλοφωλιάς, Σταύρος Κούλας, Γιάννης Νένες, Χρήστος Ξανθάκης, Νίκος Ξυδάκης και Αγγελος Φραντζήςμπου που προτείνουν τις ταινίες:

Οι Αδελφές Μπροντέ (The Bronte Sisters) του Αντρέ Τεσινέ

Χάρολντ και Μοντ (Harold and Maude) του Χαλ Ασμπι

Σατυρικόν (Fellini Satyricon) του Φεντερίκο Φελίνι

Ολική Επαναφορά (Total Recall) του Πολ Βερχόφεν

Ποια Είστε, Πόλι Μαγκού; (Who Are You, Polly Maggoo?) του Γουίλιαμ Κλάιν

Συνταγματάρχης Σαμπέρ (Colonel Chabert) του Ιβ Ανζελό

Mano Negra: Αυθεντική Ζωή (Mano Negra: Out of Time) των Τζοζέφ Νταχάν, Τομά Νταρνάλ, Φιλίπ Τεμπούλ

Για τη συμβολή της Βαβέλ στο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας από το 1981 έως το 2008 ο Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Nύχτες Πρεμιέρα” της Αθήνας γράφει με αφορμή το αφιέρωμα:

«Να ξεκινήσω με την πιο προβλέψιμη παραδοχή, η οποία σας διαβεβαιώ ότι ισχύει όσο λίγα πράγματα που ξέρω: ελάχιστα έντυπα ευτύχησαν να αφήσουν τόσο δυνατό αποτύπωμα στην κουλτούρα της χώρας μας, όσο η «Βαβέλ», από το 1981, που πρωτοκυκλοφόρησε, μέχρι τον Ιούνιο του 2008 και το τελευταίο της τεύχος. Σε μια συγχυσμένη Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, που αγωνιζόταν να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να συμβαδίσει πολιτισμικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ένα περιοδικό κόμικς («και όχι μόνο») εμφανίστηκε για να επισπεύσει τη διαδικασία και να βοηθήσει τη μετάβαση. Με έναν παράξενο τρόπο έγινε το απαραίτητο συστατικό που, εκείνη την εποχή, κανείς δεν φανταζόταν ότι είχε τόσο ανάγκη στην καθημερινότητά του.


Το «Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» του Μελέτη Μοίρα αφηγείται την ιστορία του θρυλικού περιοδικού κόμικς (και όχι μόνο) «Βαβέλ» και των διεθνών φεστιβάλ που διοργάνωνε, τον τρόπο που ξεκίνησε το περιοδικό «Βαβέλ» και πώς επηρέασε επί 2,5 δεκαετίες τον πολιτιστικό ιστό της χώρας μέσα από τα σύγχρονα ρεύματα σχεδιαστών, εικαστικών, μουσικών και λογοτεχνών που έκανε γνωστά στο κοινό.


Είναι λογικό. Η «Βαβέλ» σύστηνε μια αισθητική, μια φιλοσοφία και μια ομάδα με την οποία η τότε νεολαία μπορούσε να νιώσει ανακούφιση και ασφάλεια, αναγνωρίζοντας στα μέλη της την υπόσχεση για κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Κάτι καλύτερο. Με τρυφερό αντάρτικο (και Δούρειο Ίππο) το σύμπαν των κόμικς, εισέβαλε στη νεοελληνική πραγματικότητα και τοποθέτησε εκεί τη δική της σεμνή επανάσταση.
Να μου επιτραπεί, ωστόσο, εδώ να μιλήσω και λίγο πιο προσωπικά, αφού υπήρξα αναγνώστης του περιοδικού από το δεύτερο μισό του ’80 και μετά. Γιατί φυλάω ευλαβικά τα τεύχη του από τότε, όσα κατάφερα να σώσω μέσα στα χρόνια. Γιατί τους χρωστώ τη γνώση και τη δυνατότητα μιας άλλης ζωής. Γιατί στη «Βαβέλ» δούλεψε ως κινηματογραφικός συντάκτης κάποια στιγμή και ο μετέπειτα διευθυντής μου στο «ΣΙΝΕΜΑ», Γιώργος Τζιώτζιος, κρυμμένος πίσω από το ψευδώνυμο «Γιώργος Μπάριος». Υπάρχουν, όμως, και μπόλικες άλλες, νοητές συνδέσεις που ένωναν όλους εμάς του περιοδικού «ΣΙΝΕΜΑ» με τη «Βαβέλ». Ήμασταν πολίτες στο ίδιο ιδιόρρυθμο χωριό, μιλούσαμε τη δική μας ντοπιολαλιά, μας δονούσαν τα ίδια πάθη, οι ίδιοι έρωτες. Και όποτε ερχόταν ο Σεπτέμβρης, όπως τα παιδιά του υπέροχου Φεστιβάλ που οργάνωνε η «Βαβέλ» στην Τεχνόπολη έπρεπε να κάνουν κοπάνα για να έρθουν στις Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες διεξάγονταν την ίδια ακριβώς περίοδο, έτσι κι εμείς κάναμε το ίδιο. Από όλους εμάς, που χρωστούμε στη «Βαβέλ» κάτι παραπάνω από την καλλιέργειά μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας θα γίνουν από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020 στις αίθουσες Ιντεάλ, Δαναός1 και Οπερα 1, ενώ, ειδικά για φέτος, προστίθενται προβολές και στα θερινά σινεμά Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ριβιέρα, Τριανόν και Στέλλα.