ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ένα μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα στην Αμερικανική Εταιρεία Κινηματογραφιστών (ASC) οργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης  ( 27/9 – 13/10) με αφορμή τη συμπλήρωση εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της, το 1919. Στο αφιέρωμα προβάλλεται μια επιλογή από ιστορικά σημαντικές  ταινίες με εξαιρετική φωτογραφία, έργα διακεκριμένων μελών της, του παρελθόντος και του παρόντος.

Πρώτο στη σειρά προβολών είναι το Αμέρικα, Αμέρικα του Ελία Καζάν (1963) 2 Οκτωβρίου. Άλλες ταινίες του αφιερώματος Ο Νονός ΙΙ του Φράνσις Φορντ Κόπολα (1974), Τα σταφύλια της οργής του Τζων Φορντ (1940) κά.

Επί έναν ολόκληρο αιώνα η ΑSC υπηρέτησε την κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ, ως αναπόσπαστο μέρος της. Στον οργανισμό συμμετείχαν πολλοί κινηματογραφιστές οι οποίοι με τις τεχνικές καινοτομίες και οι καλλιτεχνικές συνεισφορές τους καθόρισαν αυτό που θεωρούμε ως  οπτική γλώσσα του αμερικανικού κινηματογράφου. Η ASC υπήρξε επίσης μια ζωτικής σημασίας κοινότητα στην οποία τα μέλη της μπορούσαν να ανταλλάξουν ιδέες και τεχνικές, διαμορφώνοντας αποτελεσματικά την ιστορία του κινηματογράφου και τα επίσημα στοιχεία του: τη σύνθεση, τον αποκλεισμό, τον φωτισμό, τις γωνίες, την κίνηση κάμερας κλπ.

Video