AEGEAN DESERT ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

O πρίγκιπας Νικόλαος, μικρότερος γιός του πρώην βασιλέων των Ελλήνων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρία, είναι σήμερα 50 χρονών. Ένας κομψός άντρας, ευγενής και ιδιαίτερα προσιτός με τους ανθρώπους. Ακόμα και όταν δεν τους γνωρίζει, όπως συνέβη σήμερα, όταν συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους που προσήλθαν στη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έκθεσή του Aegean Desert στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

Λάτρης της Ελλάδας και των ταξιδιών, ο πρίγκιπας Νικόλαος ζει από το 2013 στην Αθήνα με τη συζυγό του Τατιάνα. Σ’ ένα από τα ταξίδια του στη Ντόχα –όπως μας αφηγήθηκε – γνώρισε την Α.Ε Σέιχα Αλ-Μαγιάσα μπιντ Χαμάντ Αλ-Θάνι, μια φυσιογνωμία της τέχνης παγκοσμίως γνωστή, η οποία τον προσκάλεσε να ταξιδέψει και να φωτογραφίσει την έρημο του Κατάρ. Κατά την περιήγησή του εντόπισε στοιχεία που του θύμιζαν την Ελλάδα. Κι έτσι άρχισαν όλα…

Η Aegean Desert προέκυψε με την αντιπαραβολή των δύο στοιχείων, της ερήμου και της θάλασσας – του Αιγαίου απ΄όπου προέρχονται οι φωτογραφίες του υγρού στοιχείου που βλέπουμε στην έκθεση. Οι κυματισμοί του νερού με τους αντίστοιχους της άμμου συνυπάρχουν και εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Στην Αθήνα, οι φωτογραφίες (εκτυπώσεις σε αλουμίνιο), παρουσιάζονται σε μία χειμερινή σκηνή Βεδουίνων ή μπέϊτ αλσάαρ, η οποία εγκαταστάθηκε, ειδικά για την έκθεση, στην αυλή του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. Στη Ντόχα θα παρουσιαστούν στο Cutural Vision Foundation-Katara μέσα σ΄ένα παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο, μια ειδική κατασκευή για την έκθεση που θα αναδείξει το ελληνικό στοιχείο στο Κατάρ.

Σε ερώτηση της anyteArt.com, αν «το ανθρώπινο στοιχείο τον έχει απασχολήσει ποτέ» ο πρίγκιπας Νικόλαος μας πληροφόρησε ότι σε νεαρή ηλικία οι πρώτες φωτογραφικές απόπειρες εστίασαν στα πρόσωπα της οικογένειας. Όμως οι παρατηρήσεις και τα σχόλια που ακολούθησαν απέτρεψαν τη συνέχεια στη φωτογραφική προσωπογραφία και ο φακός επέλεξε το φυσικό περιβάλλον. «Ωστόσο -είπε -όταν ο συνοδηγός μου στην έρημο βρέθηκε ξαφνικά μέσα στο πλάνο του ζήτησα να μείνει όταν εκείνος πρότεινε να φύγει για να επαναλάβω τη λήψη. Μετά επέλεξα να εντάξω και τη φιγούρα του μοναχού – συνοδοιπόρου από κρητικό μοναστήρι που με συνόδευε στις ερημικές και σχεδόν άγνωστες θαλάσσιες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους της Κρήτης. Είναι οι φωτογραφίες που βλέπετε πίσω μας.»

Η επιμέλεια και των δύο εκθέσεων είναι της Μαριλένας Κουτσούκου

Στη φωτογραφία ο Πρίγκιπας Νικόλαος, αφοσιώθηκε το 2013, αφήνοντας την επαγγελματική ενασχόλησή του στον χρηματοοικονομικό τομέα και τη συμβουλευτική επιχειρήσεων.Για πρώτη φορά εξέθεσε έργα του το 2015 στον οίκο Christie’s του Λονδίνου και στην ομαδική έκθεση που διοργανώθηκε από το συνέδριο των New York Times με τίτλο Art for Tomorrow στη Ντόχα του Κατάρ.

Φωτογραφίες του υπάρχουν στο βιβλίο A taste of Greece του εκδοτικού οίκου teNeues. Η πρώτη ατομική έκθεση έγινε το 2018 στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης με τίτλο “Phos: a Journey of Light”. Tην ίδια χρονιά παρουσίασε στον οίκο Sotheby’s Jewelry δέκα φωτογραφίες από τη συλλογή Phos. Μετά από πρόσκληση του LA Organic δημιούργησε ένα έργο κατόπιν συστάσεων του Phikippe Starck Studio το οποίο εκτίθεται μόνιμα στο La Almazara της Ισπανίας. Το 2019, τον Μάρτιο, έγινε η δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο Celestial Choreography στο Rundetaarn της Κοπεγχάγης.

Ο Πρίγκιπας Νικόλαος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Knjghtsbridge schools International που ιδρύθηκε το 2008 για να αναπτύξει και να λειτουργήσει ένα ειδικό δίκτυο σχολείων σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης ειδικός σύμβουλος του ΔΣ της Axion Hellas -μη κερδοσκοπική εταιρεία, εθελοντικού χαρακτήρα με σκοπό την παροχή στοχευμένων υπηρεσιών (ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα) και τη συμβολή σε έργα υποδομής σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας.

 

Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

10 Οκτωβρίου 2019 – 20 Ιανουαρίου 2020

Video