ADDIO ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (1925-2021)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

2/9/21

Πέθανε σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών o Μίκης Θεοδωράκης, o συνθέτης που επέδρασε καθοριστικά και συνέβαλε στην αλλαγή της πορείας της ελληνικής μουσικής. Η ταφή  θα γίνει στο Γαλατά Χανιων -σύμφωνα με δική του επιθυμία- σε ημέρα και ώρα που αναμένεται να καθοριστεί. Για την απώλεια του μεγάλου συνθέτη κηρύχθηκε τριήμερο πένθος και από την Τρίτη έως την Πέμπτη (7-9/9)  θα η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκήνημα στη Μητρόπολη των Αθηνών. Την Πέμπτη στις 3 μμ θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Το μουσικό έργο του έγινε γνωστό και πέρα από τα ελληνικά σύνορα ενώ η ταυτόχρονη πολιτική του δράση συνδέθηκε με μεγάλες στιγμές της μεταπολεμικής ελληνικής ιστορίας. Συνθέτης όλων των ειδών μουσικής – όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως και μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα, ο Θεοδωράκης έγινε ο τροβαδούρος του λαού στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Το έργο του χωρίζεται σε τρεις κύριες περιόδους:

(1937-1960) συμφωνικά έργα και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τεχνικές

(1960-1980) σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή,

1981 συμφωνικές μορφές και ενασχόλιση με την όπερα.

Κρητικής καταγωγής ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γεννηθεί στη Χίο στις 29 Ιουλίου του 1925. Έζησε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έως ότου εγκατασταθεί στην Αθήνα, στην οποία έκτοτε διέμενε. Από το 1954 έως το 1960 εργάσθηκε στο Παρίσι και στο Λονδίνο γράφοντας συμφωνική μουσική, μπαλέτα και μουσική για ταινίες.


Από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, αναβάλλονται από σήμερα έως και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».


ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, μαχητής στα Δεκεμβριανά, εξόριστος στη Μακρονήσο. Ηγέτης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και βουλευτή της ΕΔΑ  υπήρξε και ως συνθέτης και ως πολίτης ενεργό μέλος της ελληνικής «Χαμένης Άνοιξης» της δεκαετίας του 1960. Συμμετείχε από την πρώτη μέρα στον αντιδικτατορικό αγώνα, εντάχθηκε στο ΠΑΜ, συνελήφθη, φυλακίστηκε και εξορίστηκε με μεγάλα προβλήματα υγείας. Μετά την αμνηστία που του χορηγήθηκε, έφυγε στο εξωτερικό,  όπου συνέχισε τον αντιδικτατορικό αγώνα. Στην μεταπολίτευση εντάχθηκε στις τάξεις της Αριστεράς, εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ, όμως το 1989 συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και διορίστηκε υπουργός Επικρατείας, χωρίς ωστόσο να απωλέσει την πολιτική του ανεξαρτησία. Στα χρόνια των Μνημονίων έφτιαξε τη «Σπίθα», έναν σχηματισμό που δεν θα συμμετέχει τελικά στις εκλογές.

Έργα:

α) Κύκλοι τραγουδιών: Τα Παιδικά, Επιτάφιος, Επιφάνια, Πολιτεία Α΄,Β΄,Γ΄και Δ΄, Λιποτάκτες, Μικρές Κυκλάδες, Μαουτχάουζεν, Romancero Gitano, Θαλασσινά Φεγγάρια, Ο Ηλιος και ο Χρόνος, 12 Λαϊκά, Νύχτα Θανάτου, Αρκαδίες, Τα τραγούδια του Αγώνα, Τα τραγούδια του Ανδρέα, 18 Λιανοτράγουδα, Μπαλλάντες, Στην Ανατολή, Τα Λυρικά, Χαιρετισμοί, Επιβάτης, Ραντάρ, Διόνυσος, Φαίδρα, Καρυωτάκης, Τα πρόσωπα του ήλιου, Μνήμη της πέτρας, Ως αρχαίος άνεμος, Μήπως ζούμε σ΄άλλη χώρα;, Μια θάλασσα γεμάτη μουσική, Η Βεατρίκη στην οδό μηδέν, Ασίκικο Πουλάκη, Λυρικώτερα, Λυρικώτατα, Σερενάτες.

β) Μουσική για θέατρο: Το τραγούδι του νεκρού αδελφού, Ενας Ομηρος, Εχθρός Λαός, Προδομένος Λαός, Καποδίστριας, Χριστόφορος Κολόμβος, Περικλής, Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή, Το θεριό του Ταύρου, Μάκβεθ.

Επιτάφιος σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου

γ) Μουσική για Αρχαίο Δράμα: Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες), Αντιγόνη, Ιππής, Λυσιστράτη, Προμηθεύς Δεσμώτης, Οιδίπους Τύραννος, Εκάβη, Ικέτιδες, Τρωάδες, Φοίνισσες, Αίας.

δ) Μουσική για κινηματογράφο: Ζορμπάς, Ζ, Σέρπικο, Ιφιγένεια, Ηλέκτρα, Οταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά, Σουτιέσκα (Τίτο), Μπιριμπί, Φαίδρα, Κατάσταση Πολιορκίας, Actas de Marusia.

ε) Ορατόρια: Αξιον Εστί, Μαργαρίτα, Επιφάνια Αβέρωφ, Κατάσταση Πολιορκίας, Πνευματικό Εμβατήριο, Requiem, Canto General, Θεία Λειτουργία, Λειτουργία για τα παιδιά που σκοτώνονται στον πόλεμο.

στ) Συμφωνικά και Μουσική Δωματίου: 1η, 2η, 3η 4η, 7η Συμφωνία, Κατά Σαδδουκαίων, Canto Olympico, Τρίο, Σεξτέτο, Το Πανηγύρι της Αση-Γωνιάς, Ελληνική Αποκριά, Κύκλος, Σονατίνα για πιάνο, Σουίτα αρ. 1, 2 και 3, Σονατίνα αρ. 1 και αρ. 2 για βιολί και πιάνο, Οιδίπους Τύραννος, Κοντσέρτο για πιάνο, Ραψωδία για τσέλο και ορχήστρα, Sinfonietta, Adagio.

ζ) Μπαλέτα: Οι Εραστές του Τερουέλ, Αντιγόνη, Ζορμπάς.

η) Όπερες: Καρυωτάκης (Οι μεταμορφώσεις του Διονύσου), Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Λυσιστράτη.

 

 

Video