ABSOLUTE KATASTROPHE Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Σε συνάντησή τους, την περασμένη Δευτέρα, οι ομοσπανδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις της Γερμανίας αποφάσισαν να παρατείνουν το κλείδωμα έως τις 14 Φεβρουαρίου. Η απόφαση προκάλεσε αναστάτωση στο χώρο των μουσείων που περίμεναν να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με την “απόλυτη καταστροφή”. Οι αντιδράσεις των διευθυντών των μουσείων πυκνώνουν και οι δηλώσεις οξύνονται με κορύφωμα εκείνες της διευθύντριας Susanne Gaensheimer, του Kunstsammlung NRW, του Ντίσελντορφ, η οποία, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung”, την περασμένη τη Δευτέρα, έθεσε ευθέως το ερώτημα: Ποιά είναι τα μέρη στην κοινωνία μας όπου κάποιος μπορεί να παραμείνει προστατευμένος;

Μαζί της και η συλλέκτης Julia Stoschek, η οποία διευθύνει δύο εκθεσιακούς χώρους, Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι είναι κοινωνικά απαραίτητο να ανοίξουν οι πολιτιστικοί χώροι καθώς διασφαλίζονται τα μέτρα υγεινής και ελέγχεται η προσέλευση του κοινού. Η επέκταση της διάρκειας του κλεισίματος των μουσείων αποτελεί την «απόλυτη καταστροφή»-ισχυρίζεται- καθώς δεν υπάρχει πια καμία περίπτωση για οικονομική απόσβεση.

Για τα μουσεία, το κλείσιμο σημαίνει όχι μόνο τον διαχωρισμό από το κοινό τους αλλά και τη μεγάλη οικονομική ζημία. Το Λούβρο, για παράδειγμα, εκτιμά τις απώλειές του, λόγω της μείωσης των επισκεπτών το 2020, στα 90 εκατομμύρια ευρώ . Η Γερμανική Ένωση Μουσείων φοβάται μια περαιτέρω επιδείνωση της, ήδη, τεταμένης κατάστασής τους και αναζητά λύσεις για να αντιμετωπισθούν ζητήματα όπως η επέκταση της διάρκειας των εκθέσεων που τώρα παραμένουν κλειστές. Στην Κολωνία, για παράδειγμα, Μουσείο Ludwig αυτή τη στιγμή προσπαθεί να επεκτείνει την έκθεση «Άντυ Γουώρχολ Τώρα», τα εγκαίνια της οποίας έχουν αναβληθεί για τις αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να το επιτύχει δεδομένου ότι πρέπει να μεταφερθεί η έκθεση, στη συνέχεια, στο Τορόντο του Καναδά και στο Άσπεν του Κολοράντο των ΗΠΑ. Πολλές προγραμματισμένες εκθέσεις είναι πιθανό να παραμείνουν χωρίς φυσική παρουσία για μεγάλο διάστημα. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί να περάσουν χρόνια έως ότου ο αριθμός των επισκεπτών φτάσει ξανά στο επίπεδο πριν από τον κορωνοϊό διότι τα τουριστικά ταξίδια είναι πιθανό να παραμείνουν περιορισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου 35 διευθυντές μουσείων της Γερμανίας με κοινή επιστολή τους επισήμαναν ότι ήταν λάθος η απόφαση να κλείσουν και τα μουσεία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοιού. Σύμφωνα με τους υπογράφοντες(*), τα μουσεία συγκαταλέγονται στα “ασφαλέστερα μέρη” λόγω των υφιστάμενων μέτρων υγιεινής και απόστασης. “Όπως σχεδόν κανένα άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι σε θέση να διατηρήσουν τις πολιτιστικές τους προσφορές ακόμη και σε περιόδους πανδημίας, τηρώντας παράλληλα όλους τους απαραίτητους κανονισμούς.” Το κλείσιμο είναι μια συμβολική χειρονομία που θα έχει τεράστιες συνέπειες – «όχι μόνο για τα ίδια τα μουσεία, τα οποία αποδυναμώνουν ξανά, αλλά και για το κοινό, για το οποίο σημαίνουν πολλά οι εμπειρίες που αποκομίζει από την επίσκεψή του εκεί». Η επιστολή καταλήγει με έκκληση προς τους πολιτικούς να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Επίσης, η Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου (AdK) επέκρινε το κλείσιμο των πολιτιστικών ιδρυμάτων επειδή προκαλεί “κοινωνική και πολιτιστική ζημία σχεδόν απρόβλεπτη”, όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της, η πρόεδρος της AdK Janine Meerapfel  και ζητούσε μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην ανάπτυξη των μέτρων που θα ληφθούν στο μέλλον καθώς και να λαμβάνονται υπόψη οι εξαιρετικές έννοιες υγιεινής των ιδρυμάτων και των εγκαταστάσεων.

 

*Η δήλωση υπογράφηκε από περίπου 35 διευθυντές γνωστών γερμανικών εκθεσιακών χώρων, μεταξύ των οποίων ο Frederic Bußman, Γενικός Διευθυντής των συλλογών τέχνης Chemnitz, Peter Gorschlüter, διευθυντής Μουσείου Folkwang στο Έσσεν, Alexander Klar, διευθυντής Kunsthalle Hamburg, Janneke de Vries, διευθυντής Weserburg Bremen, Ulrike Groos, Διευθυντής του Kunstmuseum Στουτγκάρδη και Stephan Berg, διευθυντής του Kunstmuseum Bonn.

 

Με πληροφορίες από MONOPOL – Magazin für Kunst und Leben