ΠΑΝΩ ΑΠΟ 92 εκ. δολάρια ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΑΝΤΡΟ ΜΠΟΤΙΤΣΕΛΛΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ένα από τα τελευταία πορτραίτα του Σάντρο Μποτιτσέλλι που παρέμενε σε ιδιωτικά χέρια πωλήθηκε, χτες, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στη Νέα Υόρκη σε τιμή άνω των 92 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ζωγραφική του 15ου αιώνα “Young Man Holding a Roundel” είναι το πιο ακριβό έργο καλλιτέχνη της Αναγέννησης που εμφανίστηκε ποτέ σε δημοπρασία και το πιο πολύτιμο έργο Old Masters που πωλήθηκε ποτέ στο Sotheby’s, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Ήταν επίσης η δεύτερη δημοπρασία που ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια δολάρια από τότε που οίκος Sotheby’s ξεκίνησε τη ζωντανή ροή των δημοπρασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου, με την πρώτη να είναι η «Ορέστεια του Αισχύλου» του Φράνσις Μπέηκον, η οποία πουλήθηκε 84,5 εκατομμύρια δολάρια, τον περασμένο Ιούνιο.

Η ζωγραφική «απομίμηση» του Μποτιτσέλλι αποδεικνύεται πραγματική. Πιστεύεται ότι το έργο αυτό έχει παραχθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1470 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1480. Το πορτρέτο του Μποτιτσέλλι αγοράστηκε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, το 1982, με μόλις 810.000 λίρες (λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σήμερα). Απεικονίζει έναν άγνωστο νεαρό άνδρα που κρατά έναν μικρό κυκλικό πίνακα γνωστό ως “στρογγυλό”.

Η ίδια η στρογγυλή ταινία περιέχει ένα μικροσκοπικό θρησκευτικό πορτρέτο από  ζωγράφο της Σιένα, του 14ου αιώνα, τον Bartolomeo Bulgarini, το οποίο εντάχθηκε στο έργο.